Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

25 Φεβρουαρίου 2013

Πότε μια σχέση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό;

Έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό; Μπορεί να φταίει η σχέση σας υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Όσοι νιώθουν ανασφαλής σε μια σχέση αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. 

Όπως προέκυψε από τα ευρήματα των ειδικών το άγχος που αντιμετωπίζουμε, όταν νιώθουμε ανασφάλεια στη σχέση, αυξάνει  τα επίπεδα των ορμονών του στρες περιορίζοντας την ικανότητά του οργανισμού μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 85 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 12 χρόνια και που είχαν άγχος προσκόλλησης, δηλαδή ανησυχούσαν σε υπερβολικό βαθμό πολύ μη χάσουν το ταίρι τους αναζητώντας διαρκώς επιβεβαίωση.  

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους και πήραν δείγματα σάλιου και αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και κυττάρων του ανοσοποιητικού. 

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων, όσοι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα άγχους προσκόλλησης, εμφάνιζαν κατά 11% υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (που θεωρείται η ορμόνη του στρες) στο αίμα τους, σε σχέση με τους λιγότερο αγχώδεις. 

Ακόμη το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πιο εξασθενημένο. Συγκεκριμένα παρήγαγε κατά 22% λιγότερα Τ - κύτταρα, μια κατηγορία κυττάρων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. 

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Science».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.