Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Απριλίου 2013

Οι πιο πονηρές, υγιεινές τροφές

Οι πιο πονηρές, υγιεινές τροφές


Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και οι περισσότεροι φροντίζουμε να προσέχουμε τη σιλουέτα μας. Οι πιο συνηθισμένοι και εύκολοι τρόποι υγιεινής διατροφής είναι πάνω κάτω οι ίδιοι για όλους: Μια μπάρα δημητριακών για επιδόρπιο, ένα γιαούρτι για ενδιάμεσο σνακ, μια χούφτα με αποξηραμένα φρούτα για να κόψουμε τη λιγούρα που νιώσαμε στο γραφείο ή μπιφτέκι γαλοπούλας για μεσημεριανό που είναι ελαφρύ και…. «άπαχο».

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις τροφές που περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιό μας, καθώς πιστεύουμε ότι μπορούν να μας απαλλάξουν από τις περιττές θερμίδες. Τελικά όμως πολλά από τα διαφημιζόμενα ως διαιτητικά εδέσματα, αποτελούν πραγματικές «θερμιδικές βόμβες» που καμιά διαφορά δεν έχουν από τα κανονικά -μη άπαχα- προϊόντα.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει ενδεικτικά μερικά προϊόντα, που «προωθούνται» στην αγορά ως διαιτητικά, αλλά μόνο τέτοια δεν είναι. Ευτυχώς οι εναλλακτικές υγιεινές επιλογές που έχουμε είναι αρκετές.

Μπάρες δημητριακών
Διαφημίζονται σαν υγιεινά επιδόρπια, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι μπάρες δημητριακών συχνά περιέχουν διπλάσια ποσότητα λίπους και υδατανθράκων, σε σύγκριση για παράδειγμα με ένα σοκολατένιο μπισκότο. Για να είμαστε σίγουροι ότι το γευστικό μας επιδόρπιο είναι και θρεπτικό, φροντίζουμε να ελέγχουμε τα εξής: οι θερμίδες να μην ξεπερνάνε τις 180, τα λίπη να είναι έως 5 γρμ., το ίδιο και οι φυτικές ίνες. Μόνο τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι τρώμε.

Αποξηραμένα φρούτα

Μπορεί να είναι ένα νόστιμο και ιδιαίτερα διαδεδομένο σνακ -τους χειμερινούς κυρίως μήνες- όμως δεν φαίνεται να είναι και τόσο διαιτητικό σαν επιδόρπιο. Ακόμη και μια μικρή μερίδα, όπως το ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα, περιέχει περισσότερες από 100 θερμίδες. Προτιμότερο είναι συνεπώς να καταναλώνουμε φρέσκα ή έστω κατεψυγμένα τα φρούτα μας. Με τον τρόπο αυτό και λιγότερες θερμίδες προσλαμβάνει ο οργανισμός μας και εμείς νιώθουμε το αίσθημα πληρότητας για περισσότερες ώρες, μέσα στη διάρκεια της μέρας.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι -σε κάθε του μορφή- αποτελεί μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά από τα γιαούρτια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και λίπους. Συνήθως οι συσκευασίες αναγράφουν τις αναλογίες και τα συστατικά που περιέχουν, οπότε εμείς φροντίζουμε να προμηθευόμαστε άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι. Αν τα συγκεκριμένα γιαούρτια μας φαίνονται άνοστα και άγευστα, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη γεύση τους με την προσθήκη φρέσκων φρούτων ή μελιού και άλλων γλυκαντικών ουσιών. Ιδίως τα γιαούρτια ελληνικής προέλευσης είναι υγιεινά και θρεπτικά, πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε υδατάνθρακες. 

Φιστικοβούτυρο με χαμηλά λιπαρά

Όταν οι παραγωγοί αφαιρούν το λίπος από το φιστικοβούτυρο, συνηθίζουν να το υποκαθιστούν με σάκχαρα. Το αποτέλεσμα είναι το χαμηλό σε λιπαρά φιστικοβούτυρο να έχει την ίδια ποσότητα σε θερμίδες όπως και το κανονικό, αλλά διπλάσια ποσότητα σε υδατάνθρακες. Για το λόγο αυτό προτιμάμε να καταναλώνουμε το κανονικό φιστικοβούτυρο, καθώς έχει το πλεονέκτημα να μας χορταίνει για περισσότερες ώρες, χωρίς να χρειάζεται τρώμε συνεχώς νέα γεύματα.

Muffins βρώμης
Μπορεί να θεωρείτε τα μικρά και γευστικά muffins -που γίνονται με βρώμη- ιδιαίτερα υγιεινό συνοδευτικό του πρωινού καφέ ή θρεπτικό επιδόρπιο. Όμως μάλλον δεν γνωρίζετε ότι ένα τυπικό muffin, έστω κι αν αυτό στηρίζεται σε αγνά υλικά, περιέχει περίπου 400 θερμίδες και 15 γρμ. λίπους. Οι θερμίδες οφείλονται κυρίως στη ζάχαρη και το ραφιναρισμένο αλεύρι (δεν περιέχει καθόλου πίτουρο και φύτρο). Αν δεν μπορείτε να τα απαρνηθείτε, τουλάχιστον φροντίστε να φτιάχνετε σπιτικά muffins, ώστε να έχετε οι ίδιοι τον απόλυτο έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιείτε.

Dressing για σαλάτα (άπαχο)
Σας φαίνονται άνοστες ή άγευστες οι ανάμικτες σαλάτες λαχανικών και συνηθίζετε να ενισχύετε τη γεύση τους με κάποιο dressing, το οποίο εμπιστεύεστε καθώς είναι και άπαχο; Προφανώς δεν έχετε ελέγξει την περιεκτικότητα νατρίου, του συγκεκριμένου προϊόντος. Δύο μόλις κουταλιές από άπαχο dressing, είναι αρκετές για να προσλάβει ο οργανισμός μας το 1/3 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου. Ποια είναι η εναλλακτική επιλογή που έχουμε; Να δημιουργήσουμε το δικό μας dressing, χαμηλό σε περιεκτικότητα αλατιού που θα συνδυάζει ξίδι βαλσάμικο, χυμό λεμονιού και καρυκεύματα που προσδίδουν γεύση και άρωμα όπως το πιπέρι, η κουρκουμίνη και οι σπόροι μουστάρδας.

Μπιφτέκι γαλοπούλας

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι το μπιφτέκι γαλοπούλας, είναι χαμηλό σε λιπαρά και συνεπώς ιδανικό για την σιλουέτα μας. Μάλλον όμως κάποιοι έχουν φροντίσει να μας παραπλανήσουν για τα καλά. Τα μπιφτέκια γαλοπούλας που σερβίρονται στα εστιατόρια, περιέχουν περίπου 600 θερμίδες και 30 γρμ. λίπους, χωρίς την προσθήκη θερμίδων από σάλτσες, τυρί ή λοιπά συνοδευτικά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε δίλημμα για το τι είδους μπιφτέκι να προτιμήσετε, μην ξεγελαστείτε και θεωρήσετε ότι γλιτώνετε θερμίδες με το μπιφτέκι γαλοπούλας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκείνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιορίσετε την ποσότητα που καταναλώνετε. Μοιραστείτε τη μερίδα με κάποιο φίλο σας, για να γλιτώσετε θερμίδες και για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Sushi
Το sushi μπορεί να μας ξεγελά με το μέγεθός του και τα υλικά που περιέχει, αλλά τελικά φαίνεται πως το γευστικό για πολλούς γιαπωνέζικο έδεσμα, αποτελεί μια «θερμιδική βόμβα». Ένα μικρό ρολό από sushi, μπορεί να περιέχει 500 περίπου θερμίδες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε; Η λύση είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ρολά τέτοιου τύπου που περιέχουν ψάρια, τηγανισμένα σε αραιό χυλό (tempura), κρέμα τυριού, τριμμένο τυρί ή πικάντικες σάλτσες και μαγιονέζες.

clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.