Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

20 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνο το πλήρες γάλα για τον καρκίνο του μαστού

Επικίνδυνο το πλήρες γάλα για τον καρκίνο του μαστού
Οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού θα πρέπει να “ξεχάσουν” τα τυριά, το βούτυρο και τα παγωτά σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα περίπου 2.000 γυναικών, ο επιστήμονες βρήκαν ότι οι “επιζήσαντες” από το καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν κατά μέσο όρο μόλις μια μερίδα την ημέρα της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα είχαν 49% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λίγα ή καθόλου υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. “Είναι προσωπική απόφαση της κάθε γυναίκας να προσέξει την διατροφή της, ενώ είναι εύκολο να αποφύγει τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς μπορεί να πάρει τα ίδια συστατικά από άλλες τροφές”, τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μισέλ Χόλμς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών δεν είχε καμία επίδραση στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με το στάδιο 1, 2 ή 3Α διηθητικού καρκίνου του μαστού. Αλλά τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που σημαίνει πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος και οτιδήποτε παρασκευάζεται με βάση αυτά, όπως το τυρί και το παγωτό, φάνηκε να έχει αρνητική επίδραση στις συμμετέχουσες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι ορμόνες που βρίσκονται στο λίπος του γάλακτος μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη καρκίνου. Λιγότερο λίπος γάλακτος σημαίνει λιγότερο οιστρογόνα, καθώς η περιεκτικότητα του οιστρογόνου στο αποβουτυρωμένο γάλα είναι μόνο 1%.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες την ημέρα λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες, όπως τα καρδιαγγειακά καθώς μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή έχει συνδεθεί από καιρό με καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εξέπληξε τους ερευνητές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο στο γάλα μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο.

to-periptero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.