Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

26 Φεβρουαρίου 2013

Κρυολόγημα; Ημικρανία; Βάλτε τα στον... πάγο!


Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να θεραπευτούμε από το κρύο; Γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να μας προστατεύσουν από το κρυολόγημα; Πως η κρυοθεραπεία μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του προστάτη; Διαβάστε που κάνει καλό το... κρύο.

Το κρύο προλαμβάνει το κρυολόγημα

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το κρύο με τους ιούς και το κρυολόγημα, ίσως επειδή το χειμώνα  κρυολογούμε πιο συχνά. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι κατεβάζοντας λίγο το θερμοστάτη του σπιτιού μας, μπορούμε να μειώσουμε τα κρυολογήματα και να αποφύγουμε τους ιούς. 

Στην πραγματικότητα το κρύο δεν μας προστατεύει από τους ιούς, αλλά απεναντίας βοηθά στη διατήρηση των ιών, λέει ο John Oxford, καθηγητής Ιολογίας στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου. Τι συμβαίνει λοιπόν; 

"Η θέρμανση ξηραίνει τον αέρα που αναπνέουμε και αφυδατώνει τους πνεύμονες μας. Το γεγονός αυτό καθιστά το σώμα μας αδύναμο να καταπολεμήσει τους ιούς και τις λοιμώξεις" προσθέτει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο μας δεν πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ τους 18 – 19 βαθμούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε με υπερβολή τα κλιματιστικά και τη θέρμανση.

Προστατεύει τον προστάτη σας

Οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα σήμερα να "σκοτώσουν" τα καρκινικά κύτταρα παγώνοντας τα. Η τεχνική αυτή λέγεται κρυοθεραπεία και αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη.  

Η τεχνική αυτή που λέγεται και κρυοχειρουργική στέλνει πολύ παγωμένο αέριο μέσω μιας μικρής βελόνας στον προστάτη εξουδετερώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη. 

Βοηθάει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών

Ο πάγος μπορεί -σύμφωνα με τους ειδικούς- να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ημικρανίες. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα δροσερά επιθέματα στο κεφάλι μπορεί να μειώσουν τον πόνο. 

Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από ημικρανίες γνωρίζουν εμπειρικά ότι μπορούν να νιώσουν καλύτερα, αν βάλουν μια δροσερή πετσέτα στο κεφάλι τους, αν ρίξουν κρύο νερό στο κεφάλι τους  ή αν βάλουν λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα.  Άλλοι συνηθίζουν να βάζουν ένα σακουλάκι παγωμένων λαχανικών από την κατάψυξη. Πως όμως εξηγείται ότι το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών;

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε το 2006, όσοι ασθενείς χρησιμοποιούσαν παγωμένα επιθέματα εμφάνισαν σημαντική μείωση του πόνου, σε σχέση με όσους δεν ακολούθησαν την ίδια πρακτική. 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χαμηλή θερμοκρασία στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ημικρανίας συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. 

Ανακουφίζει από κακώσεις

Οι αθλητές και οι φυσιοθεραπευτές γνωρίζουν ότι ο πάγος μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμος σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι ειδικοί ωστόσο έπειτα από πρόσφατη έρευνα επισημαίνουν ότι πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως για να έχει αποτέλεσμα.
 
Ο πάγος πρέπει να τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή αμέσως μετά τον τραυματισμό τουλάχιστον για 10 λεπτά με μισή ώρα. 

Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι μπορεί να περιορίσει άμεσα τον πόνο και την φλεγμονή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.