Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

6 Ιανουαρίου 2013

Παχυσαρκία: Ένας ιχυρός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο

Τα περιττά κιλά αναδεικνύονται σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου όχι μόνο για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, αλλά και υποτροπής της νόσου έπειτα από την θεραπεία.

Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παχυσαρκία, και ιδίως η κοιλιακή,σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο να εκδηλώσουν οι γυναίκες καρκίνο του μαστού μετά την κλιμακτήριο.

Και το χειρότερο είναι πως ο κίνδυνος αυτός δεν ελαττώνεται μετά την αντικαρκινική θεραπεία, εάν δεν χάσουν το περιττό βάρος.


«Πολλές και διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεμμηνοπαυσικού καρκίνου του μαστού και μάλιστα της πιο συχνής μορφής του: του καρκίνου με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, που αντιπροσωπεύει το 60% των κρουσμάτων της νόσου», λέει η δρ Λουσίλ Λ. Άνταμς-Κάμπελ, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν, στην Ουάσινγκτον.

Η αύξηση αυτή δεν είναι διόλου αμελητέα: είναι τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες. Πώς μπορεί όμως να οδηγεί η παχυσαρκία στον καρκίνο; «Η παχυσαρκία επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό και οι συχνότεροι καρκίνοι του μαστού είναι ορμονοεξαρτώμενοι», απαντά η δρ Άνταμς-Κάμπελ. «Αυτός είναι ο ένας μηχανισμός. Πιστεύουμε όμως ότι παίζουν ρόλο και άλλοι, όπως η υπερινσουλιναιμία».

Το χειρότερο είναι πως αν μία γυναίκα δεν χάσει τα περιττά της κιλά μετά τη διάγνωση του καρκίνου, διατρέχει κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής και κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου παρά την θεραπεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε προ διμήνου στην επιθεώρηση «Cancer».
«Η συνέχιση της παχυσαρκίας μετά την θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, εξακολουθεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, επειδή δεν παύει να επηρεάζει τα ίδια ορμονικά και μεταβολικά μονοπάτια στον οργανισμό», εξηγεί η δρ Άνταμς-Κάμπελ.

Και συνεχίζει: «Κάθε διάγνωση καρκίνου πρέπει να συνεπάγεται υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ούτως ώστε να αυξηθούν στο μέγιστο οι πιθανότητες αποθεραπείας και αποφυγής μιας υποτροπής. Συνεπώς, οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν, πρέπει να πίνουν με μέτρο (όχι πάνω από 2 ποτά την εβδομάδα), να τρώνε υγιεινά και να περπατούν καθημερινά, επί τουλάχιστον 30 λεπτά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου, του νεφρού, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, της χοληδόχου κύστεως κ.ά. Στην πραγματικότητα, στην παχυσαρκία αποδίδεται το 4% των καρκίνων στους άνδρες και το 7% εκείνων στις γυναίκες.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.