Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

1 Μαρτίου 2013

6 τροφές που θα δυναμώσουν το μυαλό σου!



Πολύ νωρίτερα απ' ότι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, το μυαλό αρχίζει να «φθείρεται» κοντά στην ηλικία των 45. Μην πανικοβάλλεσαι όμως! Οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη «φθορά», καταναλώνοντας τροφές που επιδρούν ευεργετικά στον εγκέφαλό μας. Δες ποιες είναι αυτές και σημείωσέ τες στη λίστα των εβδομαδιαίων αγορών σου.


Ηλιόσποροι

Μια χούφτα με ηλιόσπορους παρέχει στον οργανισμό μια «γερή» δόση βιταμίνης Ε, που προλαμβάνει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών. Έρευνες του πανεπιστημίου  του Harvard κατέδειξαν μάλιστα ότι άνδρες και γυναίκες άνω των 55 που ενίσχυαν τον οργανισμό τους με βιταμίνη Ε, είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Εναλλακτική πρόταση: βούτυρο αμυγδάλου

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β12, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλλει στην δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Τα άτομα που δεν λάμβαναν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β12, έγραψαν... κάτω από τη βάση στα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν από τους ερευνητές.

Εναλλακτική πρόταση: κίτρινο τυρί

Δημητριακά ολικής άλεσης

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, C, D και Ε -ένας συνδυασμός που μπορεί να «προλάβει» την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Πολύ πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι άνθρωποι που διέθεταν υψηλή συγκέντρωση αυτών των βιταμινών στον οργανισμό τους, είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους και υψηλότερες επιδόσεις σε οπτικά τεστ.

Εναλλακτική πρόταση: μπάρες ολικής άλεσης

Σολωμός

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 - λιπαρά οξέα που δρουν προστατευτικά σε πολύ σημαντικές κατηγορίες νευρικών κυττάρων και εγκεφαλικών δομών. Μελέτες σε ώριμα ηλικιακά άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, κατέδειξαν ότι όσοι από αυτούς κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 είχαν κατά δύο χρόνια νεότερο εγκέφαλο από τους υπολοίπους.

Εναλλακτική πρόταση: καρύδια

Αυγά

Οι κρόκοι τους βοηθούν στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ, χάρη στη βιταμίνη D που διαθέτουν. Ερευνητές του πανεπιστημίου Exeter της Βρετανίας, μελετώντας 858 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσλειτουργία στη λειτουργία του εγκεφάλου σε ορίζοντα έξι ετών.

Εναλλακτική πρόταση: σαρδέλες

Πράσινα φασόλια σόγιας

Τα φασόλια σόγιας είναι πλούσια σε χολίνη -μια ουσία που εμπλέκεται στην διαδικασία ανάπτυξης των κυττάρων του οργανισμού και λειτουργεί καταλυτικά στη μεταβίβαση των πληροφοριών μέσω των νευρώνων του εγκεφάλου. Ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης κατέδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα χολίνης στον οργανισμό βοήθησαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις σε προφορικά τεστ και υψηλότερα σκορ σε οπτικές δοκιμασίες.

Εναλλακτική πρόταση: γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.