Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

7 Ιανουαρίου 2013

Αντιοξειδωτικές ουσίες για αδυνάτισμα και γερή καρδιά

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα οι αντιοξειδωτικές ουσίες των τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, των φλεγμονών και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στο πλαίσιο της μελέτης ATTICA, η οποία διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, οι ειδικοί συσχέτισαν τα επίπεδα αντιπονεκτίνης και διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών.

Η αντιπονεκτίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό με κύρια ιδιότητα να ευαισθητοποιεί τον οργανισμό στη δράση της ινσουλίνης και επομένως διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο σε μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) 2 και την υπερλιπιδαιμία.


Η διαιτητική πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών υπολογίστηκε με τρεις διαφορετικές μεθόδους FRAP (ferric reducing antioxidant power), TRAP (total radical-trapping antioxidant parameters) και TEAC (trolox-equivalent antioxidant capacity).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της παρουσιάζεται η θετική συσχέτιση που παρατηρήθηκε μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών και της συγκέντρωσης της αντιπονεκτίνης.

Ταυτόχρονα, τα επίπεδα αντιπονεκτίνης συσχετίστηκαν αρνητικά με διάφορους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με βάση το συμπέρασμα αυτό μπορεί να υποτεθεί ότι μέσω της δράσης της αντιπονεκτίνης, υπάρχει ένας μηχανισμός βάσει του οποίου τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενάντια στην παχυσαρκία, τη φλεγμονή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι Top 20 τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά


Οι επιστήμονες από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ κατέταξαν τα τρόφιμα σε μία κλίμακα, την ORAC, ( Oxygen Radical Absorption Capacity = δυνατότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου) ανάλογα με την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα. Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης ORAC μιας τροφής, τόσο πιο ικανή είναι να καθαρίζει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Παρακάτω θα βρείτε τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά:
Ξερά δαμάσκηνα: 5770
Σταφίδες: 2830
Μύρτιλο: 2400
Βατόμουρα: 2036
Σκόρδο: 1939
Λαχανίδα: 1770
Φράουλες: 1540
Σπανάκι: 1260
Λαχανάκια Βρυξελλών: 980
Δαμάσκηνα: 949
Μπρόκολο: 890
Παντζάρια: 840
Αβοκάντο: 782
Πορτοκάλια: 750
Μαύρα σταφύλια: 739
Κόκκινες Πιπεριές: 710
Κεράσια: 670
Ακτινίδια: 602
Ψητά φασόλια: 503
Κόκκινο γκρειπ φρουτ: 483
Κρεμμύδι: 450
Άσπρα σταφύλια: 446


Βιβλιογραφία:

Detopoulou, P.; Panagiotakos, D. B. Chrysohoou, C. Fragopoulou, E. Nomikos,
T.; Antonopoulou, S. Pitsavos, C. Stefanadis, C., Dietary antioxidant capacity
and concentration of adiponectin in apparently healthy adults: the ATTICA study.
Eur J Clin Nutr 2009, 64, 161-8.
Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.