Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Η ανεργία εξίσου επικίνδυνη με το τσιγάρο για την καρδιά

Η ανεργία μετά την ηλικία των 50 ετών αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα όσο και το τσιγάρο, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Μελετώντας 13.451 εθελοντές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 27% τον πρώτο χρόνο έπειτα από την απόλυση και από κει και πέρα κατ’ αναλογίαν με τις αποτυχημένες απόπειρες ευρέσεως νέας εργασίας.


Ανάλογες αυξήσεις δεν παρατηρήθηκαν σε όσους εγκατέλειπαν οικειοθελώς τη δουλειά τους για τον οποιοδήποτε λόγο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine».
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπαίτιο για την συσχέτιση είναι το στρες.

Η νέα μελέτη διήρκησε σχεδόν δύο δεκαετίες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο καταγράφηκαν 1.061 εμφράγματα.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το προφίλ των ανθρώπων που τα είχαν εκδηλώσει, εντόπισαν ορισμένες τάσεις. 

Κατ’ αρχήν, ήταν πιθανότερο να έχουν συμβεί σε άντρες και γυναίκες που κάπνιζαν, διέθεταν περιττά κιλά και διήγαγαν καθιστική ζωή με ελάχιστη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα.
Ήταν επίσης πιθανότερα στους μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές (άνω των 50 ετών) και σε όσους έπασχαν από υπέρταση ή διαβήτη. 

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι καλά τεκμηριωμένο πως σχετίζονται με το έμφραγμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απόλυση και η ανεργία συσχετίζονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο για έμφραγμα.

Στην πραγματικότητα, τα εμφράγματα ήταν κατά 27% συχνότερα μεταξύ των εθελοντών οι οποίοι προσφάτως είχαν απολυθεί – και μάλιστα ανεξάρτητα από το είδος του επαγγέλματός τους.
Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν αθροιστικός, διότι οι πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα αυξάνονταν κατά σχεδόν τα δύο τρίτα (κατά 63%) όταν είχαν χάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τέσσερις ή περισσότερες δουλειές.

Σε αντιδιαστολή αυτού, το τσιγάρο από μόνο του αύξανε τον κίνδυνο για έμφραγμα κατά 44%.
«Η ανεργία φαίνεται πως έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και μάλιστα εφάμιλλο με αυτόν των γνωστών παραγόντων που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Τζωρτζ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας & Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, στη Βόρειο Καρολίνα. 

«Πιστεύουμε ότι το στρες της ανεργίας είναι υπεύθυνο γι’ αυτή τη συσχέτιση, καθώς και ότι αυτού του είδους η ψυχική επιβάρυνση είναι πολύ χειρότερη από το να έχει κάποιος μια εξαιρετικά στρεσογόνο εργασία», πρόσθεσε.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.