Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

7 Ιανουαρίου 2013

Πονοκέφαλος: Μήπως φταίει το σπίτι σας;

Μήπως κάθε φορά που γυρνάτε σπίτι από τη δουλειά και προσπαθείτε να χαλαρώσετε σας εκδηλώνεται πονοκέφαλος; 

Ορισμένες φορές οι αιτίες για αυτό το φαινόμενο κρύβονται στο σπίτι. Ανακαλύψτε ποιες είναι, πως θα τις αντιμετωπίσετε και απαλλαγείτε οριστικά από τον πονοκέφαλο.

Ο καπνός του τσιγάρου

Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε ήδη πως αν συγκατοικείτε με κάποιον καπνιστή, κινδυνεύετε και εσείς από τις αρνητικές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία σας. Αυτό όμως που ίσως αγνοείτε είναι πως το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ευθύνεται και για τους πονοκεφάλους σας.
Σε μια μελέτη που έγινε για το παθητικό κάπνισμα και στην οποία συμμετείχαν 16.000 άνδρες και 26.000 γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακάλυψαν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να πυροδοτεί κρίσεις πονοκεφάλου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρής κεφαλαλγίας για τους άνδρες που εκτίθενται στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα (ETS), γνωστό επίσης ως «κάπνισμα από δεύτερο χέρι» ή «παθητικό κάπνισμα».

Μάλιστα όσο περισσότερες ώρες εκτίθενται στον καπνό, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν κεφαλαλγία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 7,9% των ανδρών εκδήλωναν σοβαρές κεφαλαλγίες, χωρίς να εκτεθούν στον καπνό του οικιακού περιβάλλοντος.

Στους άνδρες, όμως, που εκτίθενται από 1 έως 9 ώρες την εβδομάδα στον καπνό, το ποσοστό των σοβαρών πονοκεφάλων, ανερχεται στο 9,4 %. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε και έφθασε στο 13,8 % για τους άνδρες που εκτίθενται στον καπνό για 40 ή περισσότερες ώρες.

Μεταξύ των γυναικών, το 17,4 % είχαν σοβαρές κεφαλαλγίες, χωρίς να εκτεθούν σε περιβάλλον με καπνό. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20,7 % για τις γυναίκες που εκτίθενται από μια έως εννέα ώρες την εβδομάδα και σε 28,4 % για τις γυναίκες που εκτίθενται 40 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.

Το δυνατό φωτιστικό σας

Η έκθεση σε έντονο φως μπορεί σε αρκετούς ανθρώπους να προκαλέσει πονοκέφαλο που συχνά επιμένει ακόμα και μετά την απομάκρυνσή από την πηγή του φωτός. Καλό θα ήταν λοιπόν αν υποφέρετε από πονοκεφάλους να αποφεύγετε την έκθεσή σας σε πηγές ακτινοβολίας ή έντονου φωτός.

Αν έχετε ευαισθησία στο φως μπορείτε να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ροοστάτες (dimmers) στα φωτιστικά, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ρυθμίζετε στο ελάχιστο τον φωτισμό του χώρου, όταν έχετε πονοκέφαλο. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως σε σχέση με τις λάμπες φθορίου εκπέμπουν πιο σταθερό φως και είναι πιο δύσκολο να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Αν σας έχει πιάσει κρίση, καθίστε κάπου ήρεμα, σε κάποιο χώρο που δεν υπάρχει έντονος φωτισμός και προσπαθήσετε να ηρεμήσετε. Επίσης καλό είναι να αποφεύγετε την απότομη έκθεση στο έντονο φως στην περίπτωση που βρισκόσασταν προηγουμένως για αρκετή ώρα σε χώρο με χαμηλό φωτισμό.

Το αποσμητικό χώρου ή τα απορρυπαντικά

Η μυρωδιά από ένα αρωματικό χώρου ή ένα απορρυπαντικό μπορεί να συνδέεται με μια κρίση κεφαλαλγίας. Μια έντονη μυρωδιά μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο ακόμη και αρκετή ώρα μετά την έκθεσή μας σε αυτή.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε τη μυρωδιά που σας προκαλεί το πρόβλημα και να προσπαθήσετε να αποφεύγετε την έκθεσή σας σε αυτή.

Αν, για παράδειγμα, υποψιάζεστε ότι το αγαπημένο σας αποσμητικό χώρο ή το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε, όταν καθαρίζετε το σπίτι, σας προκαλούν πονοκέφαλο, δοκιμάστε να μην τα χρησιμοποιείτε για μερικές μέρες. Αν δεν σας προκληθεί πονοκέφαλος το συγκεκριμένο διάστημα, τότε ίσως ανακαλύψατε τον ένοχο.

Ο υπολογιστής σας

Η παρατεταμένη χρήση του οικιακού υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει κόπωση των οφθαλμικών μυών (δηλαδή των μυών που ελέγχουν την κίνηση των ματιών μας) με αποτέλεσμα συχνά να μας εκδηλώνεται πονοκέφαλος.

Για να περιορίσουμε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να κάνουμε συχνά διαλείμματα ώστε να ξεκουράζονται τα μάτια μας.

Ακόμη πολλές φορές, όταν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή δεν έχουμε την κατάλληλη στάση σώματος με αποτέλεσμα να καταπονούνται οι μυς του αυχένα και να μας πιάνει πονοκέφαλος.

Τα οικιακά αλλεργιογόνα

Σύμφωνα με έρευνα στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν 6 ή περισσότερα ανιχνεύσιμα αλλεργιογόνα. Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, που εκδηλώνονται με ρινική καταρροή και φτερνίσματα, είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνετε και πονοκεφάλους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης (μικροσκοπικοί οργανισμοί που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη) και η μούχλα προκαλούν φλεγμονή στις ρινικές οδούς, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
Επίσης, οι αλλεργίες που συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, συχνά προκαλούν μια επώδυνη πίεση που συσσωρεύεται στις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια σας με αποτέλεσμα πάλι την πρόκληση πονοκεφάλου.

Ο ελλιπής αερισμός

Η ελλιπής οξυγόνωση του οργανισμού μπορεί συχνά να πυροδοτήσει πονοκέφαλο. Ο ελλιπής αερισμός του χώρου που βρίσκεστε μπορεί να συνδέεται με την πρόκληση πονοκεφάλου γιατί στην περίπτωση αυτή, ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί επίσης και αν ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι καθαρός.

Στην περίπτωση που ο χώρος δεν αερίζεται καλά το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με το άνοιγμα των παραθύρων και τον καλό αερισμό του σπιτιού.
Αν τώρα η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού δεν είναι καλή, αυτό μπορεί να λυθεί με την αποφυγή των αιτιών που τον ρυπαίνουν, (όπως λ.χ. ο καπνός του τσιγάρου) και με τη χρήση ιονιστή.


 pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.