Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

7 Ιανουαρίου 2013

Έρευνα: Ποιες τροφές βλάπτουν το ανδρικό σπέρμα;

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
 
Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που έτρωγαν περισσότερο κορεσμένο λίπος, είχαν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και φτωχότερη ποιότητα σπέρματος από εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.


Η νέα μελέτη έρχεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες των ειδικών σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, δύο παράμετροι που φαίνεται να φθίνουν στις δυτικές χώρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ τα τελευταία 60 χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα ζευγάρια που αναζητούν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, περίπου το 30% των ανδρών παρουσιάζει προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ το 2% είναι εντελώς μη γόνιμο.

Στη νέα μελέτη, μια ομάδα επιστημόνων από την Κοπεγχάγη, εξέτασε 701 Δανούς νεαρής ηλικίας που ήταν περίπου 20 ετών και είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για το στρατό την περίοδο 2008 έως 2010.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν σχετικά με τα τρόφιμα που έτρωγαν τρεις μήνες πριν, και στη συνέχεια οι ειδικοί πήραν δείγμα σπέρματος από εκείνους για να το εξετάσουν.

Οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν κατά 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (45 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο), και συνολικά κατά 41% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων (128 εκατ.) στο σπέρμα τους σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερα λιπαρά.

Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στο βούτυρο, στα επεξεργασμένα κρέατα, στα τηγανητά τρόφιμα και στο «πρόχειρο φαγητό» που περιέχει υδρογονωμένα έλαια. Τα πολλά κορεσμένα λίπη μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αν το λίπος λοιπόν βλάπτει το σπέρμα, ποιες τροφές κάνουν καλό; Το 2011, βραζιλιάνοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα δημητριακά, όπως σιτάρι, βρώμη ή κριθάρι, εμφανίζουν βελτιωμένα επίπεδα συγκέντρωσης και κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι όσοι άνδρες τρώνε άφθονα φρούτα, παρουσιάζουν αυξημένη ταχύτητα και ευκινησία στο σπέρμα τους.

Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και πολλές προηγούμενες μελέτες, εξέτασε τις επιπτώσεις της διατροφής σε άνδρες που αναζητούν θεραπείες γονιμότητας, και έτσι δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου των ανδρών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας αριθμός πάνω από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος, θεωρείται φυσιολογικός.




 pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.