Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

10 Ιανουαρίου 2013

Δημιουργήστε την τέλεια σχέση των γονιών σας με τα παιδιά σας!

Οι σχέσεις είναι σαν τα τυχερά παιχνίδια: εάν δεν παίξεις, δεν πρόκειται να κερδίσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Μην κρατάτε μακριά τη γιαγιά και τον παππού από το εγγόνι τους. Σχεδόν από τις πρώτες ημέρες, επιδιώξτε να περνούν χρόνο μαζί, να το αλλάζουν, να το κάνουν μπάνιο, να μάθουν να του φτιάχνουν το γάλα, να «θυμηθούν» πώς ταΐζουν ένα μωρό, πώς το νανουρίζουν. Εάν ξαφνικά το… παρατήσετε στα πόδια του παππού αργότερα, θα το κοιτά σαν να είναι εξωγήινο.


Δώστε στους γονείς σας να καταλάβουν ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι σας. Μην φθάσετε στο άλλο άκρο να έρχονται, χωρίς να ενημερώνουν, όποτε θέλουν και να σας κάνουν έλεγχο, αλλά προσοχή: καλο είναι να μη νιώθουν ξένοι.

Τα μωρά έχουν αντίληψη και ένστικτο. Εάν δείξετε εσείς εμπιστοσύνη στον παππού και τη γιαγιά, το ίδιο θα κάνει και το μόλις λίγων μηνών παιδί σας. Πείτε του συχνά πως ο παππούς και η γιαγιά το αγαπούν. Ναι, είναι η αλήθεια, αλλά θέλει να το ακούσει από εσάς για να το «χωνέψει».

Να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν είστε εσείς. Να θυμάστε ότι η γιαγιά και παππούς δεν είναι παιδαγωγοί. Ενδεχομένως θα κάνουν λάθη, αλλά θα είναι λάθη, που δεν θα αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά σας.

Οι παππούδες κακομαθαίνουν τα εγγόνια, αυτό είναι αλήθεια, αλλά μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους τα θέματα, που εσείς δεν διαπραγματεύεστε. Να είστε ευγενικοί και να θυμάστε ότι μόνο αγάπη έχουν για εσάς και το παιδί σας.

Δώστε τους να καταλάβουν ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας από τον οποιονδήποτε. Όχι με άσχημο τρόπο και σαν να τους κάνετε μάθημα, αλλά δείξτε τους πώς το κάνετε εσείς και παρακινήστε τους να ακολουθήσουν τη δική σας μέθοδο.

Μοιραστείτε με τους γονείς σας την αγάπη για τα παιδιά σας και διδάξτε τους ό,τι έχετε μάθει από τον παιδίατρο, τους φίλους σας (που ήδη είναι γονείς). Αυτό θα τους κάνει να καταλάβουν ότι συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών και όχι ότι τους χρησιμοποιείτε μόνο και μόνο από ανάγκη.

Τονίστε τους ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για τα παιδιά μας και από αυτά. Όταν κάνουν λάθη, μην τους κατσαδιάζετε. Ναι, και σε αυτούς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι μικρά παιδιά.

 capitalhealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.