Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

22 Ιανουαρίου 2013

Μια αγκαλιά ενισχύει τη μνήμη (και όχι μόνο)

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν αγκαλιάζουμε κάποιον απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει το στρες και μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τη μνήμη μας.
 
Μια ζεστή αγκαλιά, συμβάλλει στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, γεγονός που σύμφωνα με τη μελέτη, έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας.


Ωστόσο, θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί με αυτούς που αγκαλιάζετε για να αποκομίσετε τις ευεργετικές επιπτώσεις της αγκαλιάς. Αν, για παράδειγμα, αγκαλιάσετε κάποιον που δεν γνωρίζετε καλά, μπορεί να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Η οξυτοκίνη, είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση, και θεωρείται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μας με τους άλλους, ενώ επηρεάζει παράλληλα και την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Στις γυναίκες η ωκυτοκίνη παράγεται κατά τη διαδικασία του τοκετού και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενισχύοντας το δεσμό της μητέρας με το μωρό.

Οι ερευνητές ακόμη πιστεύουν ότι αγκαλιάζοντας κάποιον που αγαπάμε αποκτούμε σταδιακά μεγαλύτερη κατανόηση για αυτόν.

Ο νευροφυσιολόγος Jürgen Sandkühler, που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Η θετική επίδραση της αγκαλιάς εκδηλώνεται μόνο, αν οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και τρέφουν αμοιβαία αισθήματα μεταξύ τους».

«Αν οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται, δεν ξέρουν ο ένας τον άλλον ή αν η αγκαλιά δεν είναι επιθυμητή σε ένα από τα δύο μέρη, οι ευεργετικές επιδράσεις της δεν υφίστανται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα και με προγενέστερες μελέτες μια ζεστή αγκαλιά ή το άγγιγμα του συντρόφου σας, έχει θετικές επιδράσεις και στο «δέσιμο» του άνδρα με την γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.