Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Μαΐου 2013

Η καφεΐνη προστατεύει το δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση

Η καφεΐνη προστατεύει το δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση
Η καφεΐνη προστατεύει το δέρμα και έχει αντικαρκινική δράση, υποστηρίζουν ερευνητές του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ratgers.

Ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη αλλάζει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην καταστροφή των κυττάρων, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη στο DNA και έτσι είναι πιθανότερο να μετατραπούν σε καρκινικά. H καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αυξημένη προστασία του δέρματος από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία και συνεπώς στον κίνδυνο για δημιουργία καρκίνου στο δέρμα, καθώς συμβάλλει στην άμεση καταστροφή των κυττάρων εκείνων που έχουν υποστεί ζημιά από τις ακτίνες του ήλιου.

Η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά, όπως αναφέρει ο skai, να οδηγήσει στη δημιουργία νέου τύπου πιο αποτελεσματικών αντηλιακών που θα περιέχουν καφεΐνη, όμως οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν πως αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι πίνουν πολλούς καφέδες απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαπιστώθηκε πως η καφεΐνη, πιθανώς αν απλωθεί στο δέρμα, μπορεί να έχει ανασταλτική δράση (όπως ένα αντηλιακό) κατά του καρκίνου του δέρματος. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει προστατευτική δράση, όχι από την καφεΐνη που απλώνεται στο δέρμα, αλλά με το να πιει κανείς καφέ. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πάντως, ότι, σε κάθε περίπτωση, η έρευνα πάνω στην αντικαρκινική δράση της καφεΐνης είναι στα πρώτα στάδιά της και, ειδικά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν τα τυπικά μέτρα προστασίας (όχι μεγάλη παραμονή στον ήλιο, κατάλληλα ρούχα, αντηλιακό).
ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.