Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

20 Μαρτίου 2013

Τα «7 βήματα για υγιή καρδιά» προστατεύουν και από τον καρκίνο

Τα «7 βήματα για υγιή καρδιά» προστατεύουν και από τον καρκίνο
Οι επτά συνήθειες που προστατεύουν από την καρδιοπάθεια μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ακόμα, δε, και αν κάποιος δεν υιοθετήσει την έβδομη, που είναι η αποφυγή του καπνίσματος, με την ακολούθηση πέντε εκ των υπολοίπων έξι μπορεί να μειώσει κατά 25% τις πιθανότητές του να παρουσιάσει καρκίνο.


Κάθε άντρας έχει μία στις δύο πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ κάθε γυναίκα μία στις τρεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).
Τα «7 βήματα για γερή καρδιά» συνιστώνται από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και είναι η συστηματική φυσική δραστηριότητα, η διατήρηση υγιούς του σωματικού βάρους, η ακολούθηση υγιεινής διατροφής, η διατήρηση υγιών των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, η διατήρηση χαμηλής της αρτηριακής πίεσης, η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και η αποφυγή του καπνίσματος.
Η ΑΗΑ είχε καταρτίσει προ ετών τη λίστα με στόχο την προστασία της καρδιάς, αλλά η νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη του καρκίνου.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στην επιθεώρηση «Circulation», άρχισαν να παρακολουθούν το 1987 ομάδα 13.253 εθελοντών από τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ.
Περίπου 20 χρόνια αργότερα, οι 2.880 από αυτούς είχαν εκδηλώσει καρκίνο – κυρίως στον πνεύμονα, στο παχύ έντερο, στον προστάτη και στον μαστό.
Όσοι εθελοντές είχαν υιοθετήσει τις έξι από τις επτά συστάσεις διέτρεχαν κατά 51% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους δεν είχαν υιοθετήσει καμία. Αντίστοιχα, η υιοθέτηση τεσσάρων συνηθειών μείωνε τον κίνδυνο κατά 33% και η ακολούθηση μόνον μίας ή δύο τον μείωνε κατά 21%.
Ακόμα, δε, και αν στις συνήθειες που υιοθετούνταν δεν συμπεριλαμβανόταν η αποφυγή του καπνίσματος, οι εθελοντές διέτρεχαν κίνδυνο καρκίνου μειωμένο κατά το ένα τέταρτο σε σύγκριση με όσους δεν εφήρμοσαν καμία από τις επτά συμβουλές.
«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω του τρόπου ζωής, καθώς και ότι τα συγκεκριμένα επτά βήματα μπορεί να παρέχουν προστασία τόσο έναντι της καρδιοπάθειας, όσο και έναντι του καρκίνου», σημειώνουν η επίκουρη καθηγήτρια δρ Λώρα Ρασμούσεν-Τόρβικ και οι συνεργάτες της.
«Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχουν κατά νου όσοι θέλουν να ζήσουν πολλά και υγιή χρόνια», δήλωσε η δρ Ρασμούσεν-Τόρβικ.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.