Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Φεβρουαρίου 2013

Το υψηλότερο εισόδημα της γυναίκας «χαλάει» το σεξ

Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών όταν η γυναίκα έχει υψηλότερο εισόδημα από τους ίδιους;

Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών με υψηλότερο εισόδημα από των συζύγων, το παραδοσιακό πρότυπο του άνδρα «κουβαλητή» αμφισβητείται.

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στην Ολλανδία (Pierce 2013) έδειξε ότι οι άνδρες που έχουν χαμηλότερο εισόδημα από τη σύντροφό τους έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιούν χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με τους άνδρες που έχουν υψηλότερο εισόδημα από τη σύντροφό τους.

Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά παρέμεναν σημαντικά ακόμη και όταν η διαφορά στο εισόδημα ήταν μικρή. Επίσης, τα ζευγάρια που στηρίζονταν οικονομικά περισσότερο στη γυναίκα είχαν μεγάλη πιθανότητα να πάσχουν από αϋπνία και να χρησιμοποιούν αγχολυτικά – τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν ίσχυαν για τα ζευγάρια που δεν ήταν παντρεμένα καθώς και για τους άνδρες που είχαν μικρότερο εισόδημα από τη σύντροφό τους πριν από τον γάμο.
Πώς εξηγούνται τα δεδομένα αυτά;
Η μελέτη δείχνει ότι ο γάμος αποτελεί έναν θεσμό που καθορίζει τον ρόλο του φύλου. Με άλλα λόγια, για έναν άνδρα παντρεμένο είναι σημαντικό να είναι ο «κουβαλητής», αλλά αυτό δεν ισχύει όταν ο άνδρας βρίσκεται σε σχέση εκτός γάμου. Επιπλέον, η οικονομική υπεροχή του άνδρα συνδέεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Αν και η μελέτη δεν διευκρινίζει αν οι άνδρες λάμβαναν φάρμακα επειδή είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στύσης ή επειδή είχαν μεγαλύτερη ανάγκη να προστατευτούν από ενδεχόμενη σεξουαλική αποτυχία, αναδεικνύει ότι η μεταβολή στην οικονομική εξουσία συχνά καθιστά έναν άνδρα ευάλωτο σεξουαλικά.

Επιπλέον, τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις καταστάσεις που έρχονται να αμφισβητήσουν τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου έχουν μεγάλη πιθανότητα να βιώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας - σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.