Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

2 Φεβρουαρίου 2013

Ο γάμος προστατεύει άνδρες και γυναίκες από το έμφραγμα

Αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος διατρέχουν άνδρες και γυναίκες που δεν έχουν παντρευτεί ή ζουν μόνοι, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Αντιθέτως, οι μεσήλικες που συγκατοικούν ή είναι παντρεμένοι έχουν καλύτερη πρόγνωση ως προς τα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια, είτε πριν, είτε μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τουρκού με επικεφαλής την Δρ Άϊνο Λαμινταούστα, μελέτησαν περισσότερες από 15.300 περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε ανθρώπους άνω των 35 ετών. Περίπου τα μισά περιστατικά (7.703) κατέληξαν στο θάνατο του ασθενούς, 28 ημέρες μετά το έμφραγμα.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι τα εμφράγματα ήταν κατά 58% - 66% συχνότερα μεταξύ των ανύπαντρων ανδρών και κατά 60% - 65% μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών, σε σχέση με τους έγγαμους.

Η θνησιμότητα εντός των επόμενων 28 ημερών στους έγγαμους ηλικίας 65 - 74 ετών ήταν 866 ανά 100.000 άτομα, έναντι 1.792 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των συνομήλικων ανύπαντρων ή χήρων.
Αντίστοιχα, η θνησιμότητα μεταξύ των έγγαμων γυναικών ηλικίας 65 - 74 ετών ήταν 247 ανά 100.000 άτομα ετησίως, έναντι 493 ανά 100.000 ατόμων μεταξύ των ανύπαντρων ή χήρων γυναικών.

Το ποσοστό θανάτων τις πρώτες 28 ημέρες μετά από ένα έμφραγμα ήταν 26% μεταξύ των παντρεμένων ανδρών ηλικίας 35 - 64 ετών, 42% μεταξύ των συνομήλικων ανδρών που είχαν στο παρελθόν υπάρξει παντρεμένοι και 51% μεταξύ των ανδρών που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ηλικίας 35 - 64 ετών ήταν 20%, 32% και 43%.
Το ποσοστό θανάτων των ανδρών και γυναικών ηλικίας 35 - 64 ετών που ζούσαν μόνοι τους, ήταν υψηλότερο από εκείνο όσων συζούσαν.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, όπως έχουν δείξει και άλλες έρευνες στο παρελθόν, το να είναι κανείς ανύπαντρος ή να ζει μόνος του, αυξάνει τόσο τη συνολική θνησιμότητά του, όσο και ειδικότερα τη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος.

Ως πιθανές αιτίες γι' αυτό, οι ερευνητές αναφέρουν:
  • Οι παντρεμένοι πιθανώς έχουν καλύτερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, τρέφονται πιο υγιεινά και απολαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τους ανύπαντρους, με αποτέλεσμα να έχουν γενικά καλύτερη υγεία.
  • Όταν υποστούν έμφραγμα, οι παντρεμένοι συχνά μπορούν να στηριχτούν στη γυναίκα ή στα παιδιά τους για να ειδοποιήσουν έγκαιρα ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να εισάγονται ταχύτερα στο νοσοκομείο και να ξεκινά πιο γρήγορα η διαδικασία της ανάνηψης.
  • Οι παντρεμένοι και όσοι συζούν, κάνουν καλύτερη θεραπευτική αγωγή, αφότου φύγουν από το νοσοκομείο, σε σχέση με όσους μένουν μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.