Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

29 Μαρτίου 2013

Αφιερωμένη στην υπέρταση η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας- 7 Απριλίου 2013

Στην αρτηριακή υπέρταση και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία, εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, στις 7 Απριλίου 2013.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας (Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφορικής) του Υπουργείου Υγείας,  με εγκύκλιο που εξέδωσε ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, και η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας,  καλεί  μεταξύ άλλων και τους Φορείς Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν  μέριμνα για  ενημέρωση των πολιτών,  αναφορικά με το μείζον πρόβλημα της αρτηριακής υπέρτασης, μέσω εκδηλώσεων και δράσεων.


Επιπλέον τους ενημερώνει  ότι διατίθεται σχετικό  με το θέμα ενημερωτικό υλικό, τόσο σε ηλεκτρονική μορφή (στην ιστοσελίδα του Υπουργείου) όσο και σε έντυπη, για το οποίο μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγωγής Υγείας και Πληροφόρησης( Βερανζέρου 50).

Στην ίδια εγκύκλιο καταγράφονται στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες και  πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες,  αξιοποιήσιμα για την ενημέρωση  των φορέων και των πολιτών.

Μεταξύ άλλων από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι:

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή, αν δεν προλαμβάνεται ή αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή καταστάσεις όπως παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα λιπιδίων αίματος(υπερχοληστεριναιμία), κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στη διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.
Στις ανεπτυγμένες χώρες  οι καρδιοπάθειες και λοιπές αγγειακές παθήσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του συνόλου των θανάτων.

Στη χώρα μας ο επιπολασμός δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσο όρο 20%. Το ποσοστό των ανδρών είναι 17,71% και των γυναικών 22,49% («Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα», Ελληνική Στατιστική Αρχή- 2012).
Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή  πίεση είναι ισχυροί ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Από αρτηριακή πίεση (115/75 mmHg συστολική/διαστολική) και άνω, για κάθε 20mmHg αύξηση της συστολικής πίεσης ή 10 mmHg της διαστολικής, διπλασιάζεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο ή θανατηφόρο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το έλεγχο της υπέρτασης μέσω της πρόληψης , της αποφυγής  των παραγόντων κινδύνου και της υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση.

Παράλληλα η αντιυπερτασική θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 40% περίπου, για στεφανιαία νόσο κατά 25% και για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 50% (Πρακτικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Υπέρταση 2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.