Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

17 Ιανουαρίου 2013

Ξυπνήστε το παιδί μέσα σας και κερδίστε υγεία

Διαβάστε πως μπορείτε να αποκτήσετε ξανά την ζωντάνια των παιδικών σας χρόνων και πως αυτό θα βοηθήσει και την υγεία σας.

Αποκτήστε την αισιοδοξία των παιδιών

Όποιος έρχεται σε επαφή με παιδιά και παρακολουθεί τις αντιδράσεις τους, διαπιστώνει πολύ γρήγορα ότι είναι από τη φύση τους αισιόδοξα. Τα παιδιά έχουν την τάση να βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, ενώ σπάνια κάνουν αρνητικές σκέψεις. Η αισιοδοξία είναι προϋπόθεση μιας ευτυχισμένης ζωής, πώς μπορούμε όμως να την καλλιεργήσουμε για να ζήσουμε ευτυχισμένοι; Μπορούμε να γίνουμε αισιόδοξοι; Γιατί κάποιοι βλέπουν με θετική διάθεση τη ζωή ενώ κάποιοι άλλοι όχι; Και τελικά κατά πόσον μπορούμε να αλλάξουμε κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας; Οι ειδικοί λένε ότι η αισιοδοξία μαθαίνεται, αλλά όχι βέβαια από τη μία μέρα στην άλλη.

Τι μπορείτε να κάνετε
Προσπαθήστε να αναζητήσετε τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζετε και σταματήστε να βλέπετε δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία. Αν αρχίσετε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τότε δε θα ζήσετε απλά καλύτερα, αλλά και περισσότερο, καθώς πολλές είναι οι έρευνες που συνδέουν την αισιοδοξία με τη μακροζωία. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Yale, όσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν θετικά τη ζωή και το γεγονός ότι μεγαλώνουν ζουν κατά μέσο όρο 7.5 χρόνια περισσότερο από εκείνους που τα γηρατειά τους αγχώνουν. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας μάλιστα η θετική σκέψη κάνει το ίδιο καλό στην υγεία του ανθρώπου όσο η άσκηση και η σωστή διατροφή.

Διατηρήστε νέο το σώμα σας και κρατήστε τη ζωντάνια σας

Γιατί οι ενήλικες νοσταλγούμε τα παιδικά μας χρόνια και “ζηλεύουμε” τα παιδιά; Μα γιατί διαθέτουν άφθονη ζωντάνια, ενεργητικότητα, μεγαλύτερες δυνάμεις και όλα αυτά τους τα προσφέρει ένα πιο νέο σε ηλικία σώμα, ένας νέος οργανισμός που δεν έχει φθαρεί ακόμη από το χρόνο. Δεν μπορούμε να νοιώθουμε σαν παιδιά, αν ζούμε μέσα σε ένα σώμα γερασμένο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ένας τρόπος για να διατηρήσουμε το σώμα μας νέο είναι μέσω της διατροφής. Να τρεφόμαστε υγιεινά –όσο μπορούμε- να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα, σαλάτες, λαχανικά και να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με αντιγηραντικές τροφές, δηλαδή τροφές που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων και τη γήρανση του οργανισμού μας. Τέτοιες τροφές είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η πιπεριά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια, για την ακρίβεια δεν κάθονται λεπτό. Είναι αμέτρητες οι έρευνες που έχουν γίνει και έχουν αποδείξει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία μας. Το περπάτημα -και γενικά η άσκηση- μπορεί να μας γλιτώσει από τα πρόωρα γηρατειά, αλλά και από πολλά προβλήματα με την υγεία μας. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αθληθεί κάποιος και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, το περπάτημα είναι ο απλούστερος όλων. Η νόσος Αλτσχάιμερ καθυστερεί σημαντικά με το περπάτημα και γενικότερα έχει διαπιστωθεί ότι η άθληση παίζει ρόλο στο να παρατείνει τη νεότητα του μυαλού μας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται ή περπατούν έχουν καλύτερη μνήμη στα 70 τους χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή και δεν αθλούνται, έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια σοβαρής μορφής αναπηρία στην τρίτη ηλικία. Από την άλλη πλευρά, όσοι ασκούνται, παρουσιάζουν αναπηρίες σε μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Για να αποκομίσετε τα συγκεκριμένα οφέλη από την άσκηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να γυμνάζεστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα.

Πώς θα βάλετε την άσκηση στη ζωή σας:

  • Επιλέξτε ένα γυμναστήριο που να είναι κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση χωρίς κουραστικές μετακινήσεις που μπορεί να σας κάνουν να αναβάλετε την επίσκεψη.
  • Βρείτε παρέα για να γυμναστείτε. Αν γυμνάζεστε μαζί με κάποιο φίλο ή φίλη σας θα παρακινεί ο ένας τον άλλον και θα περνάει πιο ευχάριστα ο χρόνος.
  • Επιλέξτε μια μορφή άσκησης που σας αρέσει περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο δύσκολο να τα παρατήσετε.
  • Ξεκινήστε από τα εύκολα και εντάξτε σταδιακά την άσκηση στη ζωή σας, αν μέχρι σήμερα κάνατε καθιστική ζωή.


Κάντε δώρα εμπειρίας στον εαυτό σας

Φτιάξτε μια λίστα με όλες τις αγαπημένες σας δραστηριότητες όταν ήσασταν παιδί, αλλά και όλα όσα ονειρευόσασταν να κάνετε στο μέλλον. Σας άρεσε να πηγαίνετε στο λούνα παρκ; Τρελαινόσασταν για εκδρομές; Θέλατε να πετάξετε με ελικόπτερο ή μήπως είχατε αδυναμία στα ακριβά αυτοκίνητα και το όνειρό σας ήταν να οδηγήσετε ένα όταν μεγαλώσετε; Ο, τι και αν σας άρεσε σαν παιδιά καταγράψτε το σε ένα χαρτί. Σημειώστε ακόμη και όσες δραστηριότητες σας φαίνονται πολύ παιδικές για να τις υιοθετήσετε σήμερα και δείτε ποιές από αυτές μπορείτε να ικανοποιήσετε.

Τι μπορείτε να κάνετε
Κάθε φορά που βρίσκετε την ευκαιρία και το χρόνο κάντε μια καλή πράξη για τον
εαυτό σας. Χαρίστε του ένα δώρο εμπειρίας, όπως να πάτε ένα απόγευμα στο λούνα πάρκ, ή να οδηγήσετε για μια ώρα το αγαπημένο σας πανάκριβο αυτοκίνητο. Αν δυσκολεύεστε να πραγματοποιήσετε μόνοι σας αυτές τις επιθυμίες που είχατε από παιδιά, στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά sites που σας προσφέρουν αυτό ακριβώς, άυλα δώρα εμπειρίας!


Πληροφορίες - πηγή: 103 τρόποι να ξυπνήσετε το παιδί μέσα σας, Μάνος Σιγανός, Εκδόσεις Μύρτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.