Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Διατροφή για καλή άμυνα απέναντι στα μικρόβια

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα του σώματος απέναντι σε ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Η κατάστασή του εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση του οργανισμού, από τις ορμονικές διαταραχές, τη γήρανση, το στρες και τη διατροφή.

Δεδομένης της πολυπλοκότητάς του, δεν υπάρχει κάποια «μαγική» τροφή που θα μας σώσει από τους ιούς και τα μικρόβια. Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Η ενέργεια (θερμίδες) που λαμβάνουμε από τις τροφές πρέπει να είναι ίση με εκείνη που χρειαζόμαστε για να επιτελέσουμε τις βασικές μας λειτουργίες και να καλύπτει τη φυσική μας δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200 θερμίδες) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία.

Από την άλλη, η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με την ποσότητα και την ποιότητα του λίπους που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Η μείωση του λίπους και κυρίως του κορεσμένου (κόκκκινο κρέας, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας των ανοσοποιητικών κυττάρων.

Περιορίστε, λοιπόν, το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σας και αντικαταστήστε το με λιπαρά ψάρια, τα οποία είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες). Να καταναλώνετε επίσης και άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), καθώς τα αμινοξέα που περιέχουν ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι βιταμίνες και οι άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά επίσης βοηθούν την άμυνα του οργανισμού.

Να καταναλώνετε καθημερινά δύο μεγάλες σαλάτες και τρία φρούτα. Όσο πιο έντονο χρώμα και άρωμα διαθέτουν αυτά τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, η συχνή κατανάλωση κεφίρ ή γαλακτοκομικών προϊόντων ενισχυμένων με μικροοργανισμούς έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ανοσολογικών μηχανισμών του εντέρου.

Η Αστερία Σταματάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτις της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.