Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

15 Ιανουαρίου 2013

Γυμνάστε… και το μυαλό!!!

Η "υγεία" του εγκεφάλου δεν είναι αυτό που κάποτε θεωρούσαμε απλά γονιδιακό. Ούτε φυσικά το κοφτερό μυαλό μπορεί να αναπτυχθεί κατά την παιδική ηλικία και μόνο.


Η γυμναστική του μυαλού λοιπόν, εξαρτάται από κάθε επιλογή που κάνεις στην καθημερινή σου ζωή.
Κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι νέο, είναι σαν να κάνεις ένα make up στο μυαλό σου και να το ανανεώνεις. Μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, μια καινούρια δραστηριότητα, μια νέα κινητική δεξιότητα.... δίνει στο μυαλό σου τα απαραίτητα όργανα εξάσκησης για να κρατηθεί σε φόρμα.
Η βελτίωση του μνημονικού μας μπορεί να έχει διάρκεια έως και 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν το εξασκείς καθημερινά κάνοντας μικρές κινήσεις και χωρίς κόστος, θα έχεις μυαλό ξυράφι για πολλά πολλά χρόνια. Μάλιστα, όσο πιο "γυμνασμένος" είναι ο εγκέφαλός μας τόσο πιο έτοιμοι είμαστε να πάρουμε αποφάσεις, να λύσουμε καθημερινά προβλήματα, να αντιμετωπίσουμε το στρες και να αλλάξουμε προς το καλύτερο.
Ασκήσεις για το μυαλό σου
Μερικές φορές τα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς είναι πολύ απλά και εύκολα:
-Παιχνίδια του μυαλού
Προκάλεσε τον εγκέφαλό σου με διάφορα παιχνίδια μνήμης ή εγκεφαλικής διεργασίας που θα κάνουν το brain fitness διασκεδαστικό και εποικοδομητικό. Πάρε ένα σταυρόλεξο ή ένα sudoku στην παραλία. Δοκιμάστε να φτιάξετε πάζλ και να λύσετε γρίφους. Παίξτε σκάκι, χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια. Ξεκίνα μαθήματα μουσικής.
- Επινόησε διάφορα "παιχνίδια": όσο περιμένεις στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας ή το ραντεβού σου, που σε έστησε. Μπορείς να μετρήσεις ως το 100, μετρώντας ανά 3. Κι αν αυτό σου φαίνεται πολύ απλό, δοκίμασε να το κάνεις αντίστροφα!
- Χρησιμοποίησε το άλλο χέρι. Βούρτσισε τα δόντια, κούμπωσε το πουκάμισό σου, με το αντίθετο χέρι – αν είσαι δεξιόχειρας με το αριστερό και αντίθετα, κλείσε τα μάτια και γεύσου το φαγητό σου, χρησιμοποίησε το ποντίκι του υπολογιστή με το άλλο χέρι.! Γενικά δοκίμασε να κάνεις κάποιες δουλειές με αυτό τον τρόπο. Όσο ενοχλητικό κι αν σου φανεί στην αρχή, θα δεις πως γρήγορα το μυαλό σου θα προσαρμοστεί.
Αύξησε την «καλή» χοληστερόλη σου. Με την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης στην ουσία βοηθάς τη μνήμη και προστατεύεσαι απέναντι σε διάφορες μορφές άνοιας όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ο καλύτερος τρόπος αύξησης της HDL είναι η τακτική άσκηση. Μάλιστα, το περπάτημα για 30 λεπτά ημερησίως βελτιώνει τη μνήμη. Επίσης, η φυσική άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου
- Παίξε με τις αισθήσεις, ενόσω κάνεις κάποια καθημερινή κίνηση ρουτίνας.
Για παράδειγμα ντύσου για την δουλειά ή κάνε ένα χαλαρωτικό ντουζ με τα μάτια κλειστά.
Συνδύασε δύο αισθήσεις σε μια εργασία σου. Βάλε στο cd player ένα αγαπημένο σου κομμάτι και όσο αυτό παίζει, μύρισε ένα συγκεκριμένο άρωμα. Γενικά, έχε κατά νου, πως οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνεις, πέραν των συνηθισμένων, κάνει το μυαλό σου να "ξεσκουριάσει" και να λειτουργήσει καλύτερα.
- Βγάλε τον εαυτό σου από την ρουτίνα. Είναι πολύ απλό, αρκεί να επιστρατεύσεις ένα δυνατό συναίσθημα όπως ευτυχία, αγάπη ή ακόμη και θυμό. Φύγε διήμερο για κάμπινγκ. Μάθετε καινούργια πράγματα. Συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές εκδηλώσεις
- Σπάσε τις εξαντλητικές σου συνήθειες
Πήγαινε στη δουλειά από άλλο δρόμο. Ψώνισε στο μπακάλικο της γειτονιάς αντί για το σούπερ μάρκετ. Κάνε μια ριζική αλλαγή στο γραφείο σου! Ασχοληθείτε με κάποιο νέο χόμπι, όπως η ζωγραφική, η κηπουρική, η ραπτική και η ξυλουργική.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η γήρανση του εγκεφάλου καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες μόνο κατά το 1/3. Τα άλλα δύο τρίτα έχουν σχέση με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Κατά συνέπεια, είναι στο χέρι μας να γυμνάσουμε το μυαλό μας έτσι ώστε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Η πνευματική άσκηση είναι το «κλειδί» για την προστασία των νοητικών λειτουργιών από τη φθορά του χρόνου και την άνοια.
Tζιλίνη Λιάνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Personal Trainer-fitness instructor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.