Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

15 Ιανουαρίου 2013

Χάνουμε 365 μέρες ζωής από την αιθαλομίχλη

Tο υπουργείο υγείας προειδοποιεί: Η αιθαλομίχλη βλάπτει σοβαρά την υγεία. Το Υπουργείο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του, ότι η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένα επίπεδα σωματιδίων, ανάλογα με αυτά που παρατηρούμε στην Αθήνα, έχει συσχετισθεί με απώλεια ενός έτους στο προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 ετών!


Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει ομάδα στελεχών από το χώρο της επιστήμης και της διοίκησης για την επιτήρηση, την ενημέρωση και την εγρήγορση απέναντι σε φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με αφορμή το πρόσφατα ορατό πλέον φαινόμενο της αιθαλομίχλης στις μεγάλες πόλεις, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωση της υφυπουργού Φωτεινής Ν. Σκοπούλη, τα παρακάτω:

Οι επιπτώσεις

Οι επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες, δημοσιευμένες στη διεθνή βιβλιογραφία εκ των οποίων ορισμένες αφορούν και τον πληθυσμό της Αθήνας, έχουν τεκμηριώσει τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην υγεία.
Αυτές εκδηλώνονται με αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα του εκτεθειμένου πληθυσμού από παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανασκόπηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, αύξηση των μετρήσεων στην ατμόσφαιρα κατά 10μgr/m3 στα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10μm (PM10) συνδέεται με αύξηση κατά 0,6% στην ημερήσια ολική θνησιμότητα, 1,3% στη θνησιμότητα από αναπνευστικές αιτίες και 0,9% στη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές αιτίες και αύξηση κατά περίπου 1% στις εισαγωγές των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένα επίπεδα σωματιδίων, ανάλογα με αυτά που παρατηρούμε στην Αθήνα, έχει συσχετισθεί με απώλεια ενός έτους στο προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 30 ετών, σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης του ίδιου πληθυσμού αν οι συγκεντρώσεις σωματιδίων ήταν σύμφωνα με τα νομοθετημένα επίπεδα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε αυξημένα επίπεδα σωματιδίων έχει επίσης συσχετισθεί με μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων, μειωμένη αναπνευστική λειτουργία, αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων καθώς επίσης και με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα. Όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα έχει συσχετισθεί με εμφάνιση αθηρoσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πως θα προφυλαχθείτε

Οι επιδράσεις από την έκθεση στα σωματίδια του ατμοσφαιρικού αέρα αφορούν όλο τον πληθυσμό. Κατά τις ημέρες με καιρικές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και άπνοιας που αφ' ενός αυξάνονται οι ανάγκες για οικιακή θέρμανση αφ' ετέρου ευοδώνεται η αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα, συνιστάται στα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.

Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται το Υπουργείο υγείας συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την Μετεωρολογική Υπηρεσία για την πρόγνωση και την καταγραφή τόσο της έντασης όσο και της γεωγραφικής και χρονικής έκτασης του φαινομένου.
Επίσης στην ανακοίνωση του τονίζει ότι είναι σε ετοιμότητα για τις επιπτώσεις της νοσηρότητας των πολιτών μέσω των πρωτοβουλιών που έχει λάβει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.