Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

15 Ιανουαρίου 2013

Πόσο διαρκεί ένας βήχας;

Οι περισσότεροι υποτιμάμε τη διάρκεια ενός βήχα με αποτέλεσμα να ζητάμε χωρίς λόγο αντιβίωση από το γιατρό μας για να υποχωρήσει όταν αυτός επιμένει για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια οι οποίοι μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία και τα διαθέσιμα στοιχεία διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια μιας οξείας αναπνευστικής λοίμωξης – που συνήθως είναι ιογενούς αιτιολογίας – είναι 17,8 μέρες, δηλαδή περίπου τρεις εβδομάδες.


Οι ερευνητές ρωτώντας 500 ενήλικες παρατήρησαν ότι όταν ο ασθενής πιστεύει ότι ο βήχας του κανονικά δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα είναι πιο πιθανό να ζητήσει από το γιατρό του αντιβίωση μετά από 5-6 μέρες βήχα.

Στη συνέχεια όμως, λανθασμένα θεωρεί την βελτίωση που νιώθει μετά από τρεις – τέσσερις μέρες ως αποτέλεσμα της αγωγής, ενώ συνήθως αυτή οφείλεται στο φυσιολογικό «κύκλο» που κάνει ο βήχας, ο οποίος σταδιακά υποχωρεί και φεύγει.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις με βήχα από την άλλη μεριά είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλείται αντίσταση σε αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Family Medicine. 

EVERYTHING IS ON..EBAY!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.