Το
ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και τους πολιτισμούς της
Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την
ανατολική Ασία, όπου εκεί είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της
ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.
Είναι
αλεύρι και νερό˙ τι άλλο όμως; Το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες,
όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και
μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, ζάχαρη, μπαχαρικά, φρούτα
(π.χ. σταφίδες), λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια)
ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας).
Συνήθως,
το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου αναμιγμένο με μαγιά˙ στη συνέχεια η
ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Εξαιτίας της
υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό
είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.
Όμως,
μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό,
δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτο (καλαμπόκι)
και βρώμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι
σίτου. Έτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού,
μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:
- Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).
- Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.
- Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).
- Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέαν και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.
- Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.
- Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα, απαλή υφή και νόστιμη γεύση.
- Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο χρώμα. Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.
Παρακάτω βλέπουμε αναλυτικά τη σύσταση κάποιων βασικών ειδών ψωμιού σε θρεπτικά συστατικά:
Kcal(θερμίδες) |
Υδατάνθρακες | Πρωτεϊνες | Λίπη | Φυτικές Ίνες | |
Άσπρο Ψωμί*(g) |
274 | 58 | 8 | 1 | 3,5 |
Ψωμί σίκαλης*(g) |
239 | 51 | 7 | 1 | 5,5 |
Ψωμί ολικής αλέσεως*(g) |
244 | 49 | 8 | 2 | 8,5 |
Φρατζόλα/ Καρβέλι*(g) |
271-300 | 40-54 | 6-8 | 3-13 | 2-3 |
Καρβέλι πιτυρούχο ψωμιού**(g) |
254 | 48 | 11 | 2 | 8 |
* CIQUAL Table (French IT centre on food quality)
** Dr Patrick Sérog, Dr Jean-Michel Cohen "Savoir manger, le guide des aliments"
Βιβλιογραφία:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.