Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Ιανουαρίου 2013

Κακάο – Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα αποκτώντας στο πέρασμα του χρόνου ολοένα και περισσότερους ένθερμους θαυμαστές. 

Προέρχεται από τους σπόρους του κακαόδεντρου, το οποίο είναι ένα αειθαλές δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα. Το βοτανολογικό του όνομα «Θεόβρωμα το κακάο» (Theobroma cacao), που αποδόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus το 1753, προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «τροφή των θεών» από τα συστατικά «Θεός» και «βρώση».


Οι ινδιάνοι της φυλής Μάγια ήταν ο πρώτος λαός ο οποίος ανακάλυψε το κακάο και κατείχε τόσο περίοπτη θέση στην ιστορία της Αμερικής πριν τον Κολόμβο που οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους κόκκους του μέχρι και ως πολύτιμο μέσο συναλλαγής, τόσο πολύτιμο που άξιζε όσο το χρυσάφι. Οι Αζτέκοι ήταν εκείνοι οι οποίοι πρώτοι χρησιμοποιήσουν τους σπόρους του κακαόδεντρου και έφτιαξαν ένα ζεστό ρόφημα με διάφορα μπαχαρικά το οποίο το ονόμασαν chocolatl από πού και οφείλει την σημερινή της ονομασία η σοκολάτα. Το μείγμα αυτό το χρησιμοποιήσουν ως τονωτικό, χωνευτικό και για την θεραπεία πολλών ασθενειών τους. Στην Ευρώπη πιστεύεται ότι το εισήγαγε πρώτος ο Ισπανός θαλασσοπόρος κατακτητής Hernando Cortez το 1528.

Θρεπτικό Προφίλ
Η σοκολάτα εμπεριέχει μια πληθώρα ευεργετικών συστατικών. Είναι πλούσια πηγή καλίου και μαγνησίου ενώ περιέχει και μικρές ποσότητες ασβεστίου , χαλκού και ίχνη σιδήρου, καφεΐνης, βιταμίνης Α, Β1, Β2, D και Ε. Τα υψηλά ποσά πρωτεϊνών που περιέχει είναι κυρίως φυτικής προελεύσεως ενώ τα λιπαρά της είναι κυρίως κορεσμένα. Το παράδοξο γεγονός όμως είναι ότι τα κορεσμένα λιπαρά της σοκολάτας(που είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης) δεν φαίνονται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης γιατί σύμφωνα με του ερευνητές αντισταθμίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα της σε ωφέλιμα για την καρδιά μονοακόερεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολεικό οξύ. Επιπλέον το κακάο περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ισχυρών αντιοξειδωτικών, πολυφαινολικών ενώσεων, τα φλαβονοειδή

Είδη σοκολάτας
Ανάλογα με την σύσταση της, η σοκολάτα χωρίζεται σε διάφορα είδη.
Τα κυριότερα είναι:
  • Κουβερτούρα
  • Σοκολάτα υγείας
  • Σοκολάτα γάλακτος
  • Λευκή
  • Αμυγδάλου
Θρεπτική Ταυτότητα
Θρεπτική αξία ανά 100
Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος
Θερμίδες (kcal) 
479
513
Πρωτεΐνη (g)
4 6,9
Λιπαρά (g)
30
30,7
Υδατάνθρακες (g)
63 59
Φυτικές Ίνες (g)
5,9 3,4
Ασβέστιο (mg)
32 191
Σίδηρος (mg)
3,1 1,4
Φώσφορος (mg)
132 216
Κάλιο (mg)
365 385
Νάτριο (mg)
11 82
Χαλκός (mg)
0,7 0,4
Χοληστερίνη (mg)
0 22
Καφεΐνη (mg)
62 26

Οφέλη στην Υγεία

Για την Αρτηριακή Υπέρταση.
Οι διεθνείς συστάσεις προτρέπουν τα άτομα με αρτηριακή υπέρταση να περιλαμβάνουν στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες. Αυτές οι ενώσεις πιστεύεται ότι συμβάλουν στην προστασία μας έναντι της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Πρόσφατη έρευνα που εξέτασε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας σε 173 συμμετέχοντες έδειξε σημαντική μείωση της συστολικής αλλά και της διαστολικής πίεσης κατά 4,7 και 2, 8 μονάδες αντίστοιχα. Οι ερευνητές επισημάνουν ότι η ευεργετική επίδραση της μαύρης σοκολάτας οφείλεται και στην περιεκτικότητα του σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Αντιοξειδωτική Δράση.
Η υψηλή του περιεκτικότητα κυρίως της μαύρης σοκολάτας σε πολυφαινόλες την καθιστούν ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Μάλιστα είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι, το κρασί , τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών. Έτσι τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας δρουν προστατευτικά έναντι οξειδωτικών εκφυλίσεων και ασθενειών όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα και τα σημάδια του γήρατος.

Ψυχοδιεγερτική Δράση
Η σοκολάτα περιέχει πάνω από 300 χημικές ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Μια από τις σημαντικότερες είναι η θεοβρωμίνη η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ορμόνες της ευτυχίας» και προκαλούν αίσθημα ευφορίας. Επίσης, ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης που έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Άλλα οφέλη
Άλλα οφέλη της σοκολάτας και του κακάο είναι ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη (LDL), έχει αντιβηχικές και αναλγητικές ιδιότητες

Το Μυστικό
Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη
Όπως λάθος πιστεύεται η σοκολάτα δεν προκαλεί η επιδεινώνει τα σημάδια της ακμής

Αν και περιέχει αρκετές θερμίδες (ακόμα και η μαύρη σοκάλατα) είναι τόσα τα οφέλη της που αντισταθμίζει το αυτό το κόστος. Άλλωστε μια μέτρια κατανάλωση 30 γραμμαρίων 2-3 φορές την εβδομάδα μας επιτρέπει να απολαύουμε στον έπακρον και την γεύση της αλλά και την ευεργετική της δράση στην υγεία μας.


 diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.