Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Πως γίνεται άσθμα η ρινίτιδα

Την άνοιξη η ατμόσφαιρα γεμίζει με κόκκους γύρης, στις περισσότερες περιπτώσεις αόρατους. Αυτούς τους γυρεόκοκκους αντιμετωπίζει ο οργανισμός των αλλεργικών ανθρώπων ως επικίνδυνους και προσπαθώντας να τους αποβάλει παρουσιάζει συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, με τη μορφή ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας ή άσθματος. 

Πιο συχνά είναι τα συμπτώματα της ρινίτιδας: η καταρροή, τα αλλεπάλληλα φτερνίσματα, η φαγούρα στη μύτη ή το επίμονο μπούκωμα. 

Η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με φαγούρα ή/και κοκκινίλα στα μάτια και δάκρυα που τρέχουν. 

Σε άλλες περιπτώσεις αντιδρούν οι πνεύμονες: το άσθμα εμφανίζεται με επίμονο βήχα, βάρος στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή ή ακόμη και δύσπνοια. 

Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό, τα συμπτώματα μπορούν να μεταφερθούν από το ένα όργανο στο άλλο ή να επιδεινωθούν χρόνο με τον χρόνο. 

Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, δεν ισχύει εδώ η περίπτωση να «σκληραγωγηθεί» ή να συνηθίσει ο οργανισμός, και αν δεν δοθεί προσοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση. Έτσι η απλή ρινίτιδα μπορεί να γίνει άσθμα. 

Για τους παραπάνω λόγους, αν οι γονείς αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους παρουσιάζουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να το αναφέρουν στον θεράποντα παιδίατρο και αυτός να τους κατευθύνει σχετικά με τις δυνατότητες προφύλαξης. 

Σε επίμονες περιπτώσεις θα χρειαστεί και η κατεύθυνση από αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τους αιτιολογικούς παράγοντες και να υποδείξει ειδική θεραπεία. 

Οι δυνατότητες αντιμετώπισης σχετίζονται τόσο με τη σωστή χρήση φαρμάκων όσο και με οδηγίες για το πώς να αποφεύγει κανείς την έκθεση στους παράγοντες που ενοχλούν. 

Τα φάρμακα είναι τοπικά αντιφλεγμονώδη (σπρέι για τη μύτη, εισπνεόμενα για τους πνεύμονες ή σταγόνες για τα μάτια), αλλά και συστηματικά (από το στόμα αντισταμινικά ή αντιλευκοτριενικά). 

Τέλος, ένα ποσοστό ασθενών θα ωφεληθεί από την ειδική απευαισθητοποίηση που διαρκεί αρκετά χρόνια. 

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι αλλεργιολόγος, υπεύθυνος του ΑλλεργιολογικούΤμήματος της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.