Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Πως θα βελτιώσετε την υγεία των οστών σας

Η άποψη που επικρατεί σήμερα είναι πως η οστεοπόρωση είναι ένα φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να αποτραπεί, να ανιχνευθεί και να αντιμετωπισθεί.

Η πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D θεωρείται θεμελιώδους σημασίας σε κάθε προσπάθεια πρόληψης και θεραπείας της οστεοπόρωσης. Η κατανάλωση, σε καθημερινή βάση, προϊόντων γάλακτος, καθώς επίσης πράσινων λαχανικών, φρούτων και δημητριακών επιδρά ευεργετικά στον μεταβολισμό των οστών.


Βραχεία, περιστασιακή έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο αρκεί για να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D. Άλλες πηγές βιταμίνης D είναι τα ιχθυέλαια, το μουρουνέλαιο και σε μικρότερο βαθμό τα αυγά.

Η σωματική άσκηση ενδυναμώνει τον σκελετό και συμβάλλει στην αποτροπή απώλειας οστικής μάζας. Το περπάτημα και η ήπια μυϊκή άσκηση (τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα) είναι δραστηριότητες που πρέπει να εισαγάγουμε στην καθημερινότητά μας. Μία καλή επιλογή είναι ο χορός ή ομαδική άθληση. Η άσκηση προσδίδει ευκινησία και μυϊκή ισχύ, οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν την ισορροπία και συμβάλλουν στην αποτροπή πτώσεων.

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Κόψτε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε. Περιορίστε το αλκοόλ και προσπαθήστε να μην καταναλώνετε αλμυρά τρόφιμα.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την υγεία των οστών σας και τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Ενημερωθείτε για τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D που χρειάζεστε, ανάλογα με την ηλικία ή εάν πρέπει να κάνετε μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Ο Φραγκίσκος Ν. Οικονόμου είναι ενδοκρινολόγος στην Πανεπιστημιακή Ενδοκρινολογική Μονάδα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.