Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

8 Ιανουαρίου 2013

Πόσο γόνιμοι είστε; Εξετάστε τα λιπαρά που τρώτε!

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά μπορεί να μειώσει και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, επισημαίνεται σε έρευνα.

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως, οι άντρες που τρώνε μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, έχουν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και φτωχότερη ποιότητα σπέρματος από εκείνους που καταναλώνουν μικρές ποσότητες.


Η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει προηγούμενες, που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους άνδρες των χωρών του Δυτικού κόσμου, μια και έχει διαπιστωθεί πως, ο μέσος όρος των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 60 χρόνια για πολλούς άνδρες.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% των ανδρών σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και αναζητούν λύσεις όπως αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι «υπο- γόνιμοι», ενώ το 2% αυτών είναι εντελώς «άγονοι»!

Στην πιο πρόσφατη μελέτη που έγινε, έλαβαν μέρος 701 νεαροί άνδρες, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωναν τους προηγούμενους τρεις μήνες, ενώ τους ζητήθηκε να δώσουν και ένα δείγμα σπέρματος.

Βρέθηκε λοιπόν ότι, οι άνδρες που έτρωγαν και τα περισσότερα κορεσμένα λίπη, είχαν 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (45 εκατομμύρια/ χιλιοστόλιτρο) και 41% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων (128 εκατ.) στο σπέρμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερες ποσότητες λιπαρών. Ας σημειωθεί πως οι τελευταίοι βρέθηκε ότι είχαν μέση συγκέντρωση 50 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος και συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων περίπου 163 εκατ.

Τα κορεσμένα λίπη μπορεί να τα συναντήσει κανείς στο βούτυρο, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανιτά τρόφιμα και άλλα είδη πρόχειρου φαγητού που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια. Οι μεγάλες ποσότητες των λιπών αυτών μπορούν να αυξήσουν τις ποσότητες χοληστερόλης του αίματος, μεγαλώνοντας έτσι και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως το επόμενο βήμα τους είναι να διαπιστώσουν τον μηχανισμό με τον οποίο τα κορεσμένα λίπη επηρεάζουν των αριθμό των σπερματοζωαρίων και στη συνέχεια να δουν εάν μπορεί να υπάρξει βελτίωσή του όταν γίνει περικοπή της κατανάλωσης των συγκεκριμένων λιπαρών.


 capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.