Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Ιανουαρίου 2013

Φράουλες και βατόμουρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Η τακτική κατανάλωση πολλών φραουλών και βατόμουρων μπορεί να κάνει λόγο στην υγεία της καρδιάς των γυναικών, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Journal of the American Heart Association.


Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγαν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες ανθοκυανίνων, συστατικών που εμπεριέχονται εν αφθονία σε φράουλες και βατόμουρα, είχαν 32% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε διάστημα 20 ετών, συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες των εν λόγω συστατικών.

Οι ανθοκυανίνες ίσως διαστέλλουν τις αρτηρίες και προλαμβάνουν την οικοδόμηση της πλάκας. Παλαιότερες μελέτες εξάλλου είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωση βατόμουρων και του μειωμένου κινδύνου υπέρτασης, ισχυρού παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα.

Οι επιστήμονες βέβαια τονίζουν ότι η νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει έναν συσχετισμό και όχι μια αιτιολογική σχέση. Επίσης, ενώ οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι οι κύριες πηγές ανθοκυανίνων, εμπεριέχονται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα σταφύλια και οι μελιτζάνες.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας προτείνει μια ισορροπημένη διατροφή ως τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Τα σαρκώδη φρούτα μπορούν να είναι μέρος μιας τέτοια διατροφής, που περιλαμβάνει όμως και άλλα φρούτα αλλά και λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Στην αμερικανική μελέτη συμπεριλήφθησαν 93.600 γυναίκες, 25-42 ετών που είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο για την διατροφή τους ανά τετραετία για 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, είχαν συμβεί 405 εμφράγματα.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, όπως η υπέρταση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ωστόσο, επειδή οι προαναφερόμενοι παράγοντες βασίστηκαν σε αυτό-αναφορές των γυναικών, ενδεχομένως να μην είναι και ακριβείς. Επίσης άλλοι μη μετρήσιμοι παράγοντες μπορεί να εξηγούν τον συσχετισμό.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και από το Συμβούλιο Έρευνας για την Βιοτεχνολογία και τις Βιολογικές Επιστήμες της Μ.Βρετανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.