Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

29 Ιανουαρίου 2013

5 μύθοι που μας κουράζουν


Καταρρίψτε 5 διαδεδομένες αντιλήψεις για την κούραση που μας εμποδίζουν να την ξεπεράσουμε και νιώστε ξανά ξεκούραστοι και γεμάτοι ευεξία

Αν πιω έναν καφέ θα με τονώσει

Ο καφές και οποιοδήποτε ποτό περιέχει καφεΐνη θα σας τονώσει για μικρό χρονικό διάστημα αυξάνοντας ελαφρώς το μεταβολισμό σας και την αρτηριακή σας πίεση.
Ένα φλιτζάνι καφέ θα σας δώσει αρχικά μια παροδική ανακούφιση από την κούραση, αλλά τη στιγμή που η δράση της καφεΐνης θα αρχίσει να φθίνει (σε λιγότερο από 30 λεπτά), η κόπωση θα επανέλθει δριμύτερη και μάλιστα ίσως θα είναι πιο έντονη.
Οι μόνες αποτελεσματικές λύσεις για την κούραση είναι ένας καλός ύπνος και καλά ισορροπημένα γεύματα.

Ένας σύντομος ύπνος θα με ξεκουράσει

Όχι, αν η κούραση είναι έντονη. Στην περίπτωση αυτή  θα πρέπει να απολαύσετε έναν ποιοτικό ύπνο διαρκείας και όχι ένα σύντομο υπνάκο.
Μάλιστα, αν κοιμηθείτε για λίγο μπορεί η κατάσταση σας να γίνει ακόμα χειρότερη, αφού θα ξυπνήσετε περισσότερο κουρασμένοι και «ζαβλακωμένοι».
Εξάλλου αν είστε πολύ κουρασμένοι και έχετε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή σας για να κοιμηθείτε το πιθανότερο είναι να αγχωθείτε και να μην καταφέρετε να κοιμηθείτε καλά.

Κούραση και χρόνια κόπωση είναι το ίδιο

Φυσικά και δεν είναι το ίδιο. Είναι πολύ διαφορετικό κάποιες φορές να νιώθετε κούραση επειδή είχατε μια δύσκολη  ή απαιτητική μέρα και διαφορετικό να υποφέρετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα σας θα λυθεί με λίγη ξεκούραση, ενώ στην δεύτερη θα χρειαστείτε βοήθεια.
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σοβαρή κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη βοήθεια ειδικού.
Αν και τα αίτια του συνδρόμου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρόνια κόπωση σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις, διαταραχές του ανοσοποιητικού, νευρολογικές παθήσεις, υποθυρεοειδισμό, κατάθλιψη, ινομυαλγία, διατροφικές ελλείψεις, κλπ.
Αν υποφέρετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης  χρειάζεστε ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει

Στην περίπτωση που υποφέρετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, η γυμναστική, όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει, αλλά μπορεί  σε ορισμένες περιπτώσεις να χειροτερέψει την κατάσταση.
Η χρόνια κόπωση δεν είναι μια απλή κούραση που μπορεί να την ξεπεράσετε με μερικές ασκήσεις γυμναστικής.
Οι πάσχοντες από χρόνια κόπωση χρειάζονται  ιατρική φροντίδα, φάρμακα, καλό ύπνο και σωστή διατροφή.

Οι νέοι δεν κουράζονται

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κόπωσης, δεν κάνουν πια ηλικιακές διακρίσεις. Υπάρχουν, για παράδειγμα, αρκετές περιπτώσεις παιδιών  7 ή 8 ετών με διαβήτη.
Δεν θα πρέπει να μας να εκπλήσσει  λοιπόν το γεγονός ότι ένα παιδί  μπορεί να νιώθει κόπωση. Η χρόνια κόπωση προκαλείται από διάφορες αιτίες που μπορούν να εκδηλωθούν σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
Αν λοιπόν το παιδί σας παραπονιέται συχνά ότι είναι αδικαιολόγητα κουρασμένο, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.