Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Ιουνίου 2013

Τα σαλατικά στο ψυγείο «παθαίνουν τζέτλαγκ»

Τα ζαρζαβατικά παραμένουν ζωντανά όσο χρόνο τα κρατάμε στο σκοτεινό ψυγείο, πάσχουν όμως από διαταραχές του βιολογικού ρολογιού τους, υποδεικνύει νέα μελέτη.

Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών αυξομειώνονται στη διάρκεια της ημέρας, και επομένως ίσως θα ήταν ωφέλιμο να εξοπλίσουμε τα ψυγεία μας με προγραμματιζόμενα φώτα

«Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πεθαίνουν τη στιγμή που συλλέγονται από το χωράφι» λέει η Τζάνετ Μπράαμ, βιολόγος του Πανεπιστημίου Rice στο Χιούστον.

«Αντιδρούν στο περιβάλλον τους για μέρες, και διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το φως για να τα αναγκάζουμε να παράγουν περισσότερα αντικαρκινικά οξειδωτικά σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας» εξηγεί η Μπράαμ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Current Biology.

Όπως συμβαίνει και στα ζώα, τα φυτά βασίζονται σε ένα βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκαδικό ρολόι, για να ρυθμίζουν τις λειτουργίες τους ανάλογα με τις εναλλαγές ημέρας-νύχτας. Σε προηγούμενες μελέτες της, η ομάδα της Δρ Μπράαμ είχε δείξει, για παράδειγμα, ότι τα φυτά παράγουν εντομοαπωθητικές ουσίες τα ξημερώματα, λίγη ώρα πριν αρχίσει η επέλαση των εντόμων.

Στο νέο πείραμα, οι ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό να προγραμματίσει κανείς το φωτισμό που δέχονται τα λαχανικά ώστε να μεγιστοποιήσει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Τα αποτελέσματα ήταν ίδια σε διάφορα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το κολοκύθι, το καρότο και η γλυκοπατάτα.

Η έρευνα δεν δείχνει άμεσα ότι οι σκοτεινοί χώροι αποθήκευσης μειώνουν τη διάρκεια ζωής ή τη θρεπτικότητα των λαχανικών, αφήνει όμως περιθώριο για περαιτέρω μελέτες στις επιπτώσεις αυτού του περίεργου «τζέτλαγκ» των ζαρζαβατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.