Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Μαρτίου 2013

Κρυο καιρός για φαγητό

Κρυο καιρός για φαγητό
Μπορεί να είστε από αυτούς που τους αρέσει το κρύο και ο χειμώνας γενικότερα. Όμως προσοχή, καθώς η συγκεκριμένη εποχή φέρνει συνήθως μαζί της κούραση, εξάντληση και οργανικές μεταπτώσεις. Αντισταθείτε, υιοθετώντας πρωτίστως ένα σωστό τρόπο διατροφής. Ακολουθήστε λοιπόν τα κάτωθι


1. Μην παραλείπετε γεύματα
Ο χειμώνας απαιτεί σωστή διατροφή. Μην παραλείπετε, λοιπόν, ούτε το πρωινό ούτε το μεσημεριανό γεύμα. Γιατί, αν κάνετε κάτι τέτοιο, θα νιώθετε την ενεργητικότητά σας να μειώνεται ή μπορεί να χρειάζεται να καταβάλλετε προσπάθεια για να... στέκεστε στα πόδια σας. Όμως, θα πρέπει να αποφεύγετε και το πολύ φαγητό (όπως γλυκά και επιδόρπια), που επιβαρύνει και εξαντλεί τον οργανισμό.
2. Πρωτεΐνες για μεσημεριανό
Στο μεσημεριανό σας γεύμα να δίνετε έμφαση στις πρωτεΐνες. Με άλλα λόγια, να προτιμάτε το κρέας, το ψάρι και τα όσπρια, τροφές δηλαδή που ευνοούν την ενεργητικότητα. Αντίθετα, περιορίστε τα λίπη, που επιβραδύνουν την πέψη και προκαλούν απώλεια ενέργειας.
3. Ελαφρύ δείπνο
Το δείπνο σας πρέπει να φροντίζετε να είναι ελαφρύ, γιατί το βαρύ βραδινό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Επειδή όμως δεν πρέπει να είναι και πολύ ελαφρύ, αφού η πείνα μπορεί να σας ξυπνήσει, διαλέξτε για το τελευταίο γεύμα της ημέρας αμυλούχες τροφές, που έχουν υπνωτική δράση.
4. Βιταμίνες για ενέργεια
Το χειμώνα το πιάτο σας πρέπει να γεμίζει...βιταμίνες, αφού αυτές θα σας προσδίδουν ενέργεια. Η Βιταμίνη 12, για παράδειγμα, είναι η κατεξοχήν βιταμίνη κατά της κόπωσης. Αναζητήστε τη στα εντόσθια (συκώτι), στα θαλασσινά (μύδια, στρείδια), στο κουνέλι. Όμως, να παίρνετε και αρκετή Β9 (συκώτι, κάρδαμο, σπανάκι, λάχανο κ.ά.) και βιταμίνη C, που είναι η βιταμίνη της ζωντάνιας και περιέχεται σε όλα τα φρούτα (ακτινίδια, εσπεριδοειδή) και τα λαχανικά.
5. Επάρκεια σε σίδηρο
Μην ξεχνάτε το σίδηρο, κυρίως οι γυναίκες, αφού χρειάζεστε διπλάσια ποσότητα από τους άντρες, λόγω της απώλειας αίματος με τα έμμηνα κάθε μήνα. Σίδηρο θα βρείτε κυρίως στα λουκάνικα, στα θαλασσινά, στο κρέας, στα όσπρια, στο κακάο κ.λπ. Τις τροφές αυτές θα πρέπει πάντα να τις συνδυάζετε με άλλες, πλούσιες σε βιταμίνη C (η οποία ευνοεί την απορρόφηση του σιδήρου).
6. Πίνετε νερό
Πίνετε τουλάχιστον ενάμισι λίτρο νερό την ημέρα, για να απομακρύνονται έτσι οι τοξίνες, που όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό, κουράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.