Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

25 Μαρτίου 2013

Ο γιατρός είναι στο... ψυγείο

Οι απότοµες αλλαγές του καιρού, µε το κρύο να διαδέχεται τις ανοιξιάτικες θερµοκρασίες, είναι η αιτία που κάνει αρκετούς αυτή την περίοδο να βρίσκονται κάτω από τοπάπλωµα, µε 39 πυρετό. Οπως εξηγούν στα«ΝΕΑ» οι ειδικοί, διανύουµε περίοδο των ιώσεων και της γρίπης.

Αυτό που οφείλουν να κάνουν όσοι άνοιξαν την πόρτα στις ιώσεις είναι να τρέξουν στο... ψυγείο, αφού εκεί, σύµφωνα µε τους ειδικούς, κρύβεται το φαρµακείο της φύσης. Πορτοκάλια, καρότα, σκόρδο, πιπεριές, µανιτάρια και γιαούρτι είναι µερικά µόνο από τα τρόφιµα που συνυπάρχουν σχεδόν καθηµερινά στο οικογενειακό τραπέζι. Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουνγιατην προστασία του οργανισµού κατά των ιώσεων. Εκτός απότην κοτόσουπα, την «πενικιλίνη του πιάτου», όπως την χαρακτηρίζουν, που µε την ευεργετική ουσία κυστεΐνη που περιέχει προστατεύει από µολύνσεις κυρίως του λαιµού, υπάρχουν λαχανικά και φρούτα, τροφές γνωστές στο ευρύ κοινόπου µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως ασπίδα ενάντια στους ιούς.

ΜΕΛΕΤΕΣ κατά καιρούς πληροφορούν ότι πολλά από τα φάρµακα κατά των ιώσεων µπορεί και να µην είναι χηµικά. Πρόσφατο παράδειγµα, ηµελέτη που δηµοσίευσαν πριν από δύο µήνες επιστήµονες από τοΙνστιτούτο ∆ιατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστηµιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα: τααµύγδαλα καταπολεµούν τις µολύνσεις που προκαλούν οι ιοί όπως αυτός της εποχικής γρίπης, κι αυτό γιατί οι ουσίες που περιέχονται στον φλοιό του καρπού εµποδίζουν τον πολλαπλασιασµό των παθογόνων µικροοργανισµών. Οπως επισηµαίνει ο παθολόγος - κλινικός φαρµακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, η ευκολία µε την οποία κολλάει ή δεν κολλάει κάποιος µια ίωση έχει νακάνει µε το πόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστηµα διαθέτει.
«Κι ένας απότους παράγοντες που παίζουν σηµαντικό ρόλο στο να έχουµε γερό ανοσοποιητικό είναι η διατροφή. Εχει αποδειχθεί πως ιδίως τα λαχανικά καιτα φρούτα θωρακίζουν την άµυνα του οργανισµού. Αντίθετα, η ζάχαρη, ο καφές και τα οινοπνευµατώδη ποτά αφήνουν τον οργανισµό εκτεθειµένο σε ιούς», προσθέτει ο κ. Σπαντιδέας. Οι καταναλωτές, λοιπόν, θα πρέπει να συµπεριλάβουν λαχανικά, φρούτα, ακόµη και οστρακοειδή στη φαρέτραµετα όπλα - φάρµακά τους! «Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι δεν υπάρχουνθαυµατουργές τροφές που από µόνες τους µπορούν να µας θεραπεύσουν. Πρέπει να ακολουθούµε µια σωστή και ισορροπηµένη διατροφή που να περικλείει µια µεγάλη ποικιλία τροφίµων», εξηγεί η διατροφολόγος - επιστηµονική συνεργάτις στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκοµείου της Νίκαιας Αστερία Σταµατάκη.

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, βασικό προϊόν στη σύγχρονη γαστρονοµία, έχουν προστατευτικήδράσηεναντίον των ιώσεων και της γρίπης.Μελέτες έδειξαν ότι οι β - γλυκάνες, διαλυτοί πολυσακχαρίτες που εµπεριέχουν, ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα του οργανισµού. «Γι’ αυτό και οι καταναλωτές µπορούν να τα προσθέτουν στις σούπες, τις σαλάτες, τα µαγειρευτά και να καρπωθούν τη δράση των µανιταριών», τονίζει η διατροφολόγος.

Το γερό ανοσοποιητικό σύστηµα εξαρτάται από τη διατροφή
ΣΚΟΡ∆Ο ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ
Στις τροφές - ασπίδες περιλαµβάνεται παρεξηγηµένο σκόρδο που φηµίζεται για την αντιµικροβιακή και αντιβακτηριδιακή του δράση, ενώ οι γιατροί και διατροφολόγοι προτείνουν επίσης στους καταναλωτές να εντάξουν στις καθηµερινές διατροφικές τους συνήθειες το πράσινο τσάι.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.