Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

25 Μαρτίου 2013

Αντιγηραντικές ιδιότητες έχουν οι φράουλες

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα


Οι φράουλες μπορούν να καταπολεμήσουν τη γήρανση και να αποτρέψουν ακόμα και την εμφάνιση καρκίνου, χάρη στις άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών έχει τεκμηριωθεί πως καταπολεμούν τις επιδράσεις του οξειδωτικού στρες, μειώνοντας τα σημάδια του γήρατος και τις πιθανότητες αναπτύξεως νοσημάτων φθοράς, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.


Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές επιστράτευσαν 12 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι καθημερινά και επί δύο εβδομάδες έτρωγαν μισό κιλό φράουλες. Μετά από τέσσερις, οκτώ, 12, 16 και 30 ημέρες τους υπέβαλλαν σε αιματολογικές εξετάσεις.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Chemistry», δείχνουν πως οι φράουλες είχαν αυξήσει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα των εθελοντών και επίσης εμπόδιζαν την αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους.
Οι ερευνητές από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο Marche στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία λένε πως οι ωφέλιμες αυτές δράσεις οφείλονται στις φαινολικές ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή, που περιέχουν οι φράουλες.
Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι επιστήμονες δήλωσαν πως τώρα πραγματοποιούν νέες μελέτες, για να διαπιστώσουν εάν ανάλογο όφελος παρέχεται και από πιο λογικές ποσότητες φράουλας – όπως τα 150 ή τα 200 γραμμάρια, που είναι η μέση ποσότητα την οποία καταναλώνουμε.
Αναλύουν επίσης διάφορα είδη φράουλας στο εργαστήριο, για να καταγράψουν την περιεκτικότητά τους σε φαινολικές ενώσεις και να εξακριβώσουν εάν κάποια είδη είναι πιο ωφέλιμα από άλλα.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.