Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Φεβρουαρίου 2013

Η τσίχλα βοηθάει τον εγκέφαλο!

Είναι μια συνήθεια με διχασμένες απόψεις, αλλά νέα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η τσίχλα κάνει πραγματικά καλό στον εγκέφαλο! 

Το μάσημά της ενισχύει τη σκέψη και την εγρήγορση των ανθρώπων, ενώ μελέτη επισημαίνει πως, ο χρόνος αντίδρασης των ατόμων που μασάνε τσίχλα, είναι πάνω από 10% πιο γρήγορος σε σχέση με τους υπόλοιπους.


Η Ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain and Cognition, σημειώνει ότι οκτώ περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται από την απλή αυτή πράξη του μασήματος τσίχλας. Μια θεωρία για την εξήγηση της μεγαλύτερης απόδοσης, είναι πως το μάσημα αυξάνει τη διέγερση, οδηγώντας σε προσωρινή βελτίωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα, έκαναν κάποιες εργασίες ενώ μασούσαν τσίχλα, αλλά και όταν δεν το έκαναν, ενώ παράλληλα γινόταν σάρωση των εγκεφάλων τους, ώστε να διαπιστωθεί ποιες περιοχές ήταν ενεργές. Κατά τη διάρκεια των 30λεπτων δοκιμασιών, οι συμμετέχοντες πίεζαν ένα κουμπί με το δεξί ή τον αριστερό τους αντίχειρα, ανταποκρινόμενοι στην κατεύθυνση ενός βέλους που έβλεπαν σε μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς, όσοι δεν μασούσαν τσίχλα, χρειάζονταν περίπου 545 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αντιδράσουν, ενώ όσοι μασούσαν έκαναν 493, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ήταν πιο ενεργές κατά τη διάρκεια της μάσησης, ήταν εκείνες που εμπλέκονται στην κίνηση και την προσοχή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cardiff, Andy Smith, και οι συνεργάτες του σημείωσαν ότι: «τα αποτελέσματα μας υποδεικνύουν ότι το μάσημα προκαλεί αύξηση του επιπέδου εγρήγορσης και ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε βελτίωση της απόδοσης των γνωστικών μας λειτουργιών».

Η έκθεση αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για εκείνους που είναι λάτρεις της τσίχλας, ωστόσο επισημαίνεται από την ίδια τη μελέτη ότι, οι τσίχλες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.