Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

13 Φεβρουαρίου 2013

Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό στην υγεία αλλά όχι στο περιβάλλον

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μην έχει και την καλύτερη επίπτωση στο περιβάλλον, υποστηρίζουν Γάλλοι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.

Αφού ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1,918 Γάλλων ενηλίκων και τις εκπομπές αερίων από την παραγωγή φυτών, ψαριών, κρέατος, πτηνών και άλλων συστατικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ευρέως αποδεικτοί στόχοι για την υγεία των ανθρώπων και την «υγεία» του πλανήτη τελικά δεν είναι απολύτως συμβατοί.


Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών δεν συντελεί τόσο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο ένα κοπάδι αγελάδων, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα συντελούν στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος δια της κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφών.
«Όταν τρώμε υγιεινά επιλέγουμε τροφές που έχουν χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Πρέπει δηλαδή να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά», εξηγεί η Νικολ Ντάρμον συγγραφέας της μελέτης, που έγινε στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας στην Μασσαλία.

Το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το νιτρικό οξείδιο, τα αέρια που συντελούν συνήθως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, παράγονται από τις μηχανές που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα συντελούν τελικά στην κλιματική αλλαγή.
Η παραγωγή των τροφίμων, περιλαμβανομένων των μεθόδων γεωργίας και μεταφοράς των προϊόντων, υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 15% - 30% των εκπομπών αερίου του φαινομένου του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι επιστήμονες χρόνια τώρα συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στραφούν σε πιο φυσικά προϊόντα διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους αλλά και το περιβάλλον. Η Δρ Ντάρμον και οι συνεργάτες της μελέτησαν βαθύτερα στο ζήτημα, εξετάζοντας τα διατροφικά ημερολόγια 1,918 Γάλλων. Συνέκριναν την διατροφική ποιότητα και τα αέρια που παράγοντας απ' αυτήν.

Από τα ημερολόγια που τηρούσαν οι συμμετέχοντες για επτά ημέρες το διάστημα 2006-2007, οι ερευνητές εντόπισαν τα 400 πιο συχνά καταναλισκόμενα τρόφιμα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια βάση για να βρουν πόσες ήταν οι εκπομπές αερίων για την παραγωγή του καθενός, δηλαδή τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

Επίσης ελήφθησαν υπόψη όλες οι πλευρές του κύκλου ζωής των τροφίμων, περιλαμβανομένου και του τρόπου μαγειρέματος. «Το μόνο που δεν συνεκτιμήθηκε ήταν η μεταφορά από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι», εξηγεί η ερευνήτρια.

Συνολικά, περίπου 1.600 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν για κάθε 100 γραμμάρια κρέατος που παραγόταν. Δηλαδή 14 φορές μεγαλύτερη ποσότητα απ' αυτήν που εκπέμπεται στο περιβάλλον από την παραγωγή φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Επίσης υπερδιπλάσια ποσότητα απ' την εκπεμπόμενη για την παραγωγή ψαριών, πουλερικών, χοιρινών και αβγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέσο αυτοκίνητο εκπέμπει περίπου 423 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1,5 χιλιόμετρο.

Το χάσμα μειώθηκε όταν οι ερευνητές εξέτασαν πόσα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν ανά 100 θερμίδες. Το περισσότερο αέριο (857 γραμμάρια) εκπεμπόταν για να παραχθούν 100 θερμίδες κρέατος. Δηλαδή τριπλάσιες εκπομπές συγκριτικά με την ποσότητα ενέργειας των φρούτων και λαχανικών.

Τα λαχανικά και τα φρούτα πάντως εξέπεμπαν περισσότερο αέριο συγκριτικά με τα δημητριακά, τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά. Ίση όμως ποσότητα αερίων με το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και τα αβγά.

Και όταν η Δρ Ντάρμον και οι συνεργάτες της μελέτησαν τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες για να πάρουν συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας από τη διατροφή καθημερινά, διαπίστωσαν ότι η καλύτερη διατροφή ως προς την υγεία (φρούτα, λαχανικά και ψάρια) συσχετιζόταν με τις περισσότερες εκπομπές αερίων εν αντιθέσει με διατροφή πλούσια σε γλυκά και αλμυρά.

Τα διατροφικά ημερολόγια των συμμετεχόντων ευθύνονταν για περίπου 5.000 γραμμάρια αερίων ανά ημέρα ανά άτομο. Η ερευνήτρια εξηγεί ότι τα άτομα που κάνουν διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα πρέπει να τρώνε περισσότερη ποσότητα για να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός τους και σε διαφορετική περίπτωση θα προσλάμβαναν από ένα κομμάτι κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.