Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Φεβρουαρίου 2013

Το κόκκινο τριφύλλι

Το κόκκινο τριφύλλι (trifolium pretense) είναι ποώδες πολυετές φυτό, με λεία φύλλα, ύψους 30-80 εκατοστών.

Τα φύλλα του είναι τρίφυλλα, οδοντωτά και τα άνθη του έχουν μώβ ανοιχτό χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και απαντάται συχνά στην ελληνική φύση. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβρη.

Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό και οι σπόροι του, αλλά στην φαρμακευτική χρησιμοποιούνται, κυρίως, οι ανθοφόρες κορυφές του.


Το φυτό περιέχει φαινολικά γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, κουμαρίνες και κυανιούχα γλυκοσίδια. Οι δραστικές ουσίες που περιέχουν τα φύλλα του είναι η προβιταμίνη Α, οι βιταμίνες C, D, E και Κ1 και τα ανόργανα στοιχεία όπως, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φωσφόρο.

Είναι όμως  μια πλούσια πηγή για  isoflavones (χημικές ουσίες που δρουν όπως τα οιστρογόνα και βρίσκονται σε πολλά φυτά).

Το κόκκινο τριφύλλι (trifolium pratense), προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και όχι μόνο. Καταπολεμά τις διαταραχές των γυναικών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενώ έχει ευεργετική δράση στη γονιμότητα και των δύο φύλων. Επίσης, έρευνα έδειξε ότι δρα ως ένα είδος φυτικού Viagra, μόνο που η δράση του είναι πιο αργή.

Το εκχύλισμα από το κόκκινο τριφύλλι είναι πιο πλούσιο ποσοτικά και ποιοτικά σε ισοφλαβόνες (αντιοξειδωτικά), σε σχέση με τη σόγια και είναι 45 φορές πιο ενεργό σε σχέση με το βάρος του. Το εκχύλισμα του κόκκινου τριφυλλιού βοηθά και στην αναχαίτιση της πορείας της οστεοπόρωσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.  

Με κατανάλωση 57 χιλιοστόγραμμων καθημερινά, μπορεί να μειωθούν επίσης, τα επίπεδα χολήστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η ευεργετική του δράση, δε, φτάνει μέχρι και την προστασία των αρτηριών, βοηθώντας έτσι στην αποφυγή καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η πιο εντυπωσιακή του δράση όμως είναι η προστασία που παρέχει  από την υπερτροφία του προστάτη.

Στην Ασία, το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται επίσης στις κρίσεις άσθματος, ως διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, αλλά και σε μορφή κρέμας για τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Επίσης, θεωρείται ως ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για τις δερματοπάθειες. Είναι απόλυτα ασφαλές και κατάλληλο ακόμα και για παιδίά. Εφαρμόζεται σαν κομπρέσα σε περιπτώσεις ψωρίασης, εκζέματος, αλλά και μετά από γδαρσίματα, μώλωπες, τσιμπήματα από έντομα κ.τ.λ.
Επιπλέον, λόγω της αποχρεμπτικής και αντισπασμωδικής του δράσης, χρησιμοποιείται ως έγχυμα στο βήχα, τη βρογχίτιδα και τον κοκίτη.

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του το καθιστούν πάντα ιδανικό συμπλήρωμα στη διατροφή. Το αρωματικό αυτό αγριοβότανο χρησιμοποιείται στην ευρώπη σαν καρύκευμα φαγητών κατσαρόλας. Στην Αγγλία και την Αμερική, τα φύτρα των σπόρων μπαίνουν σε κάθε σαλάτα, ακόμα και στα σάντουιτς. Τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται μαζί με βραστά χόρτα, σούπες και σαλάτες, εμπλουτίζοντας το φαγητό με άφθονες βιταμίνες.

Για την παρασκευή του εγχύματος, ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2-3 κουταλιές ξηρό βότανο και το αφήνετε 10-15 λεπτά. Στραγγίζετε και πίνετε ένα φλιτζάνι πριν από κάθε γεύμα.
Για εξωτερική χρήση (κομπρέσες), βράζετε 3 κουταλιές τριφύλλι σε 300 γραμμάρια νερό. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε για μισή ώρα ακόμα πριν το χρησιμοποιήσετε.


Βιβλιογραφία
plants.usda.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.