Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

25 Ιανουαρίου 2013

Καλύτερα με μικρό πιρούνι το φαγητό μπροστά στην TV

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση να συγκεντρωθούν στο φαγητό τους, αλλά τρώνε αφηρημένα μπροστά στην τηλεόραση ή διαβάζοντας, φροντίστε να τρώτε με μικρά μαχαιροπίρουνα. 

Μία νέα ολλανδική μελέτη αποκαλύπτει πως όσοι τρώνε αφηρημένα μεν, μικρότερες μπουκιές δε, δεν παρουσιάζουν αύξηση του σωματικού βάρους τους – σε αντίθεση με όσους τρώνε αφηρημένοι μεγάλες μπουκιές.


Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βάγκενινγκεν, οι οποίοι σέρβιραν σε ομάδα εθελοντών σούπα την ώρα που παρακολουθούσαν μία 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Άλλοι εθελοντές έτρωγαν προκαθορισμένες μικρές ή μεγάλες κουταλιές από τη σούπα τους, και άλλοι έτρωγαν όπως ήθελαν. Όλοι οι εθελοντές μπορούσαν να φάνε όση σούπα ήθελαν, ενώ αργότερα τους ζητήθηκε να υπολογίσουν πόσο είχαν φάει.

Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One», διαπίστωσαν πως οι εθελοντές που έτρωγαν τις μικρές κουταλιές κατανάλωσαν σχεδόν 30% λιγότερη σούπα απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι. 

Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τις μεγάλες κουταλιές και όσοι έτρωγαν ελεύθερα, υποτίμησαν σημαντικά την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσαν. 

Σε γενικές γραμμές, και στις τρεις ομάδες η κατανάλωση φαγητού ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επειδή έτρωγαν αφηρημένα, αλλά η μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε σε όσους έτρωγαν με τα μικρά κουτάλια. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μείωση του μεγέθους κάθε μπουκιάς σε κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν να θέσουν υπό έλεγχο την κατανάλωση φαγητού και το σωματικό βάρος τους, παρότι τρώνε αφηρημένα. 

Το πρόβλημα του αφηρημένου φαγητού είναι εξαιρετικά εκτεταμένο στην σύγχρονη εποχή, όπου ο χρόνος μοιάζει να μην είναι ποτέ αρκετός για να καθίσουμε να απολαύσουμε ένα γεύμα με την ησυχία μας.

Έχει διαπιστωθεί πως σε καθημερινή βάση το 60% των εργαζομένων τρώνε στα γραφεία τους την ώρα που συνεχίζουν τη δουλειά τους ή διαβάζουν, καθώς και ότι η πλειονότητα μικρών και μεγάλων τρώνε μπροστά στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.