Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Διαφορετικό το άσθμα από ασθενή σε ασθενή

Oι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνώριζαν το άσθμα σε ένα παιδί ή σε έναν ενήλικο σαν επεισόδιο δύσπνοιας με σφύριγμα στην αναπνοή, που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλες φορές και στην ηρεμία, ενώ είναι πιο συχνό την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Τα επεισόδια αυτά είναι μερικές φορές ήπια και άλλες φορές περισσότερο σοβαρά. Άλλες φορές το άσθμα εκδηλώνεται μόνο με βήχα, ενώ πολλές φορές οι ασθενείς θεραπεύονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν τέτοια επεισόδια ύστερα από έκθεση σε αλλεργιογό- να (όπως η γύρη, οι μύκητες που υπάρχουν στην υγρασία και τα ακάρεα της οικιακής σκόνης), ενώ άλλες φορές μπορεί να ακολουθήσουν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Μεταξύ των περιόδων επιδείνωσης (ή των παροξύνσεων), ο ασθματικός ασθενής ζει μια εντελώς φυσιολογική ζωή.

Η διάγνωση του άσθματος βασίζεται στο συμβατό ιστορικό και ολοκληρώνεται με λειτουργικές δοκιμασίες του αναπνευστικού, όπως η σπιρομέτρηση και η ροομέτρηση.

Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, μπορούμε να υποβάλουμε τον ασθενή σε δοκιμασίες πρόκλησης, με τις οποίες αναπαράγουμε τα συμπτώματα του άσθματος μετά τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων.

Το άσθμα είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη εξ αιτίας της ποικιλίας των παραμέτρων οι οποίες διαφοροποιούνται από ασθενή σε ασθενή. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (Global Ιnitiative for Αsthma, GΙΝΑ), απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή αντιμετώπιση του άσθματος είναι: (1) η καλή σχέση και συνεργασία γιατρού-ασθενούς, (2) η αποφυγή κατά το δυνατόν παραγόντων κινδύνου στο περιβάλλον, (3) η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής και (4)

η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των παροξύνσεων της νόσου.

Ο Κ. Θ. Κωστίκας είναι πνευμονολόγος,
λέκτορας Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.