Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Ισχυρό αντηλιακό οι... φράουλες

Τα αντηλιακά του μέλλοντος μπορεί να έχουν μυρωδιά... φράουλας, καθώς μια νέα έρευνα στο εργαστήριο αποκαλύπτει ότι το φρούτο διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες.

Ιταλοί και Ισπανοί επιστήμονες καλλιέργησαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και τα εξέθεσαν σε εκχυλίσματα φράουλας σε συγκεντρώσεις 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστό του λίτρου (mg/ml).

Πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώνοντας ότι η προσθήκη παρείχε ισχυρή προστασία έναντι της UVA.


Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα αντιστοιχούν σε παραμονή επί 90 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, στην Γαλλική Ριβιέρα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) αποτελεί το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου που φθάνει στην επιφάνεια της γης. Η UVAεισδύει στο δέρμα πιο βαθιά απ’ ό,τι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) και είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην πρόωρη γήρανση και ρυτίδωση του δέρματος (φωτογήρανση) αλλά και στην δημιουργία καρκινικών όγκων στην επιδερμίδα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα της φράουλας, ιδίως στη συγκέντρωση των 5 mg/ml, προστάτευε από την UVA, αυξάνοντας την επιβίωση των κυττάρων και μειώνοντας τις βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, διότι οι συνθήκες στις οποίες εκτέθηκαν οι κυτταρικές σειρές που μελετήσαμε μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα φλεγμονώδη και εκφυλιστικά νοσήματα στο δέρμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαουρίτσιο Μπαττίνο, από το Universita Politecnica delle Marche, στην Ανκόνα της Ιταλίας.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Τροφικής Χημείας» (JAFC), εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία αντηλιακών με φράουλες. Και προσθέτουν πως η αντηλιακή δράση των φρούτων πιθανότατα οφείλεται στις ανθοκυανίνες τους – μία ομάδα χρωστικών ουσιών που τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.