Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

14 Ιανουαρίου 2013

Για παιδικό έκζεμα και άσθμα ενοχοποιείται το πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό ειδικά όταν καταναλώνεται συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση άσθματος και εκζέματος στα παιδιά, υποστηρίζουν Νεοζηλανδοί ερευνητές, σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Thorax.

Οι ειδικοί επεξεργάστηκαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 500.000 παιδιά από 50 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή διατροφή ενδεχομένως να ευθύνεται για τα αυξανόμενα ποσοστά των προαναφερόμενων αλλεργικών παθήσεων.

Τα παιδιά που έτρωγαν πρόχειρα γεύματα, όπως μπέργκερς, κινδύνευαν να εκδηλώσουν σοβαρής μορφής άσθμα, έκζεμα και κνησμό και δακρύρροια στα μάτια.

Τα πρόχειρα γεύματα περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες επιτυγχάνοντας την θωράκιση του οργανισμού.

Στο πλαίσιο της μελέτης, τα παιδιά που ήταν στην αρχή της εφηβείας και έτρωγαν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής μορφής άσθματος. Τα παιδιά έξι και επτά ετών, είχαν κατά 27% περισσότερες πιθανότητες.

Αντίθετα, η κατανάλωση τριών ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο σοβαρού άσθματος, εκζέματος και ρινοεπιπεφυκίτιδας από 11% έως 14%.

Όπως εξηγούν η Δρ Ιννες Ασερ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ και ο καθηγητής Χάιγουελ Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ «αν η σχέση μεταξύ του πρόχειρου φαγητού και των συμπτωμάτων άσθματος, ρινοεπιπεφυκίτιδας και εκζέματος είναι αιτιολογική, τότε τα ευρήματά μας είναι μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία».

Γενικά, όπως είναι γνωστό τα άτομα που πάσχουν από άσθμα δεν έχουν διατροφικούς περιορισμούς, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια τρόφιμα όπως το αγελαδινό γάλα, τα αβγά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και ορισμένες χρωστικές ουσίες και συντηρητικά τροφίμων επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία της νόσου.



health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.