Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Τα αίτια της αρρύθμιστης πίεσης

Oι ασθενείς των οποίων η υπέρταση δεν ρυθμίζεται εύκολα αναμφίβολα διατρέχουν λόγω του ιστορικού τους μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αρτηριακή υπέρταση θεωρείται ανθεκτική όταν δεν μειώνεται λιγότερο από 140/90 mm Ηg, παρά τη χρήση της δέουσας τριπλής φαρμακευτικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει διουρητικό, ενώ τα τρία φάρμακα χορηγούνται στη μέγιστη επιτρεπόμενη δοσολογία.

Συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ψευδοαντίστασης λόγω του φαινομένου της «λευκής μπλούζας» ή της κακής συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή που είναι και το συχνότερο αίτιο.

Η ανθεκτική υπέρταση σχεδόν πάντα είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η ψευδοαντίσταση, η υπέρταση «λευκής μπλούζας», η ψευδοϋπέρταση ηλικιωμένων λόγω αρτηριοσκλήρυνσης, η χρήση μικρής περιχειρίδας σε υπέρβαρους ασθενείς, η ατελής συμμόρφωση στη θεραπεία, η υπερφόρτιση όγκου λόγω υπερβολικής χρήσης άλατος και μειωμένη κατανάλωση ινών, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (>30 ml/ημέρα), η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η μειωμένη σωματική άσκηση, οι κρίσεις άγχους- πανικού.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών με ανθεκτική υπέρταση υποκρύπτεται κάποια άλλη νόσος. Συχνά άπνοια ύπνου, παρεγχυματική νεφροπάθεια, πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, στένωση νεφρικής αρτηρίας, σπάνια φαιοχρωμοκύτωμα, σύνδρομο Cushing, υπερπαραθυρεοειδσμός, υπερ/υποθυρεοειδισμός, στένωση ισθμού αορτής, όγκος ενδοκρανιακός και υπέρταση κύησης.

Ο ιατρός οφείλει να διαγνώσει και να διορθώσει την ψευδοαντίσταση (π.χ. μικρή περιχειρίδα), να ωθήσει τον ασθενή στην αλλαγή του τρόπου ζωής, να αποκλείσει ή να θεραπεύσει υποκείμενα αίτια. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην επιλογή του βέλτιστου διουρητικού στη μέγιστη δόση και στον συνδυασμό φαρμάκων με διαφορετικό τρόπο δράσης. Εκτός από τα φάρμακα, δοκιμάζονται με επιτυχία και επεμβατικές θεραπείες όπως είναι απονεύρωση νεφρικών αρτηριών- και διέγερση καρωτιδικών υποδοχέων. Εάν η αρτηριακή υπέρταση παραμείνει ανεξέλεγκτη περισσότερο από έξι μήνες, τότε πρέπει ο ασθενής να παραπέμπεται σε ειδικό αντιϋπερτασικό ιατρείο.

Η Βασιλική Κατσή είναι ειδική υπερτασιολόγος, επιμελήτρια στην Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.