Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

4 Ιανουαρίου 2013

Ισορροπημένη διατροφή για υγιές δέρμα

Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Η κακή και ελλιπής σε θερμίδες διατροφή αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος (π.χ. ακμή).

Μελετητές έχουν αναφέρει ότι αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στη δυσλειτουργία του κολλαγόνου (ουσία που προσδίδει στο δέρμα συνοχή και ευκαμψία) του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση καφέ κηλίδων.

Οι χημικές δίαιτες στις οποίες αποκλείονται ολόκληρες ομάδες τροφίμων δεν βοηθούν στην υγεία του δέρματος. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των δερματοπαθειών. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης Α (υπάρχει σε ιχθυέλαια, μαργαρίνη, συκώτι, κρόκο αυγού) προκαλεί σκληροδερμία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών του συμπλέγματος Β (υπάρχουν σε πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγά) προκαλούν ερυθρότητα, ευαισθησία, ξηρότητα ή υπερβολική λιπαρότητα. Πολύ μικροί μώλωπες γίνονται ορατοί σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης C (καλές πηγές τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι), ενώ το στεγνό και θαμπό δέρμα υποδηλώνει φτωχή πρόσληψη φολικού οξέος (καλές πηγές τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά) και απαραίτητων λιπαρών οξέων (υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς, ιχθυέλαια). Άνθρωποι που παρουσιάζουν ακμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης ψευδαργύρου (καλές πηγές τα οστρακοειδή, η γαλοπούλα, τα μανιτάρια).

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο και κατά της γήρανσης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών μπορούν να καθυστερήσουν τον ρυθμό της γήρανσης, ενώ εξουδετερώνουν εν μέρει την αρνητική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε (καλές πηγές ο σολομός, τα όσπρια, τα αμύγδαλα, τα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο) και C, με παράλληλη τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προσφέρει σημαντική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Όσον αφορά τα υγρά (κυρίως νερό, χυμοί, πράσινο τσάι) πρέπει να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια ημερησίως.

Η Αστερία Σταματάκη είναι διαιτολόγοςδιατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.