Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

14 Ιανουαρίου 2013

Όταν τα παιδιά χτυπάνε το κεφάλι τους

Πολλά παιδιά γύρω στους 6 – 7 μήνες αναπτύσσουν την συνήθεια να χτυπούν το κεφαλάκι τους στο μαξιλάρι ή στα κάγκελα της κούνιας. Αυτή η περίεργη συνήθεια είναι πιο συχνή στα αγοράκια απ’ ό,τι στα κοριτσάκια και μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες, μήνες μέχρι και ένα χρόνο. 
 
 Μεγαλώνοντας, όταν το μωρό αρχίζει και περπατάει, μπορεί να χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα ή ακόμα και στον τοίχο. Αν και για τους γονείς η συμπεριφορά αυτή είναι ανεξήγητη και ανησυχητική, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που οδηγούν ένα παιδί να χτυπάει το κεφαλάκι του;
  • Χαλάρωση : όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο το ρυθμικό χτύπημα του κεφαλιού στο μαξιλάρι όταν πέφτει για ύπνο βοηθάει το μωρό σας να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Λειτουργεί δηλαδή περίπου όπως η πιπίλα.
  • Ανακούφιση από τον πόνο : αν το παιδί πονάει κάπου π.χ. στο αυτάκι χτυπώντας το κεφάλι του αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει τον πόνο. Είναι σαν λέει, θα χτυπήσω το αυτί μου για να γίνει καλά.
  • Θυμός : όταν το μωρό δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει , χτυπώντας το κεφαλάκι του εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευση του. Είναι μια προσπάθεια να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και να εκτονωθεί, αν για παράδειγμα δεν μπορεί να καταφέρει κάτι.
  • Προσοχή : καμιά φορά είναι ένας τρόπος να σας τραβήξει την προσοχή. Αν το έκανε μια φορά και εσείς τρέξατε αμέσως κοντά του, ίσως το ξανακάνει για τον ίδιο λόγο.

Αν το παιδί σας είναι χαρούμενο και αναπτύσσεται κανονικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το παιδί μπορεί να ελέγξει τα χτυπήματα και είναι απίθανο να χτυπήσει τόσο πολύ το κεφάλι του, ώστε να τραυματιστεί.

Αν όμως αυτή η συνήθεια δεν έχει σταματήσει μέχρι τα τρία και αν το παιδί παρουσιάζει και κάποια άλλη ασυνήθιστη συμπεριφορά, τότε πιθανόν να πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας.
 
 
 mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.