Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

5 Ιανουαρίου 2013

Η ζωή με την κυκλοθυμία και την αρνητική αυτοκριτική

Είμαι άνδρας 29 ετών και υποφέρω από χρόνιο άγχος, απογοήτευση και σκαμπανεβάσματα στην διάθεση. Έχω υποστεί ως παιδί μεγάλη καταπίεση, γεγονός που με έχει κάνει μαχητικό μεν, αλλά έντονα κριτικό με τον εαυτό μου. Πώς μπορώ να απεγκλωβιστώ; 

Τα «σκαμπανεβάσματα» είναι φυσιολογικές εναλλαγές της διάθεσης και συχνά απορρέουν από ένα συσσωρευμένο μη εκφρασμένο άγχος, το οποίο αλληλεπιδρά αρνητικά με την μελαγχολία.

Ένα πρώιμο περιβάλλον καταπιεστικό μπορεί συμβολικά να συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και όταν οι γονείς απουσιάζουν και το παιδί γίνεται ενήλικας. Η αυστηρή εσωτερική φωνή των γονιών σας μπορεί ακόμη να λειτουργεί ως ο απόλυτα αυστηρός κριτής του εαυτού σας, ένα βασανιστικό βλέμμα «δυσπιστίας» απέναντι στον εαυτό σας και στην αξία του, μία αίσθηση ότι τίποτε ποτέ δεν είναι αρκετό.

Η μόνιμη αμφιβολία για τον εαυτό σας δεν σας επιτρέπει να αξιολογήσετε αντικειμενικά το ποιος είστε, γεγονός που επιτείνεται από την ανάγκη αναζήτησης για το «πάντα κάτι καλύτερο».

Η αυτοκριτική οδηγεί στην αναζήτηση μεγαλύτερων στόχων, συχνά μηρεαλιστικών, η ματαίωση των οποίων πληγώνει την αυτοεκτίμησή σας και εκφράζεται με στεναχώρια, ενοχή και αυτομομφή.

Το να προσπαθήσετε να ρίξετε τον πήχη και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας χωρίς να τον παρατηρείτε, θα σας βοηθήσει σαν ένα πρώτο βήμα. Η ψυχοθεραπεία ως εναλλακτική λύση πάντοτε είναι ένας σύμμαχος στην υπέρβαση των χρόνιων δυσκολιών που μας ταλανίζουν.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.