Η γρίπη έρχεται, πως όμως θα προστατευτούμε φέτος το χειμώνα από αυτή; Μάθετε ποια μέτρα προφύλαξης προτείνουν οι ειδικοί για να αποφύγετε ή να περιορίσετε το ενδεχόμενο να νοσήσετε
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της Γρίπης στην χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό έχει πιθανότατα συμβάλλει και η καλοκαιρία. Όσον αφορά τα κρούσματα γρίπης στην Ευρώπη παραμένουν και εκεί σε χαμηλά επίπεδα, όμως κάποιες χώρες (οκτώ για την ακρίβεια), αναφέρουν αυξητική τάση. Οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της «καθόδου» των ιών της γρίπης που πλήττουν ορισμένες χώρες στην Ελλάδα, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.
Επειδή λοιπόν η γρίπη, έστω και αν καθυστερήσει, κάποια στιγμή θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, καλό είναι να γνωρίζουμε πως θα την αποφύγουμε και αν χρειαστεί με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε.
Η πρόληψη
Η διατροφή σας πρέπει να σας παρέχει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας. Χρήσιμα στο κρυολόγημα είναι η βιταμίνη C, αλλά και ο ψευδάργυρος. Η βιταμίνη C είναι χρήσιμη κυρίως στην πρόληψη του κρυολογήματος, ενώ ο ψευδάργυρος, σύμφωνα με ειδικούς, βοηθά και στην καταστολή του. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, γενικά τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και οι πιπεριές.Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν έχετε ανάγκη από συμπληρώματα βιταμινών. Είναι χρήσιμα όμως αν δεν τρέφεστε σωστά ή σε καταστάσεις που ο οργανισμός έχει αυξημένη ανάγκη από βιταμίνες, όπως στην εγκυμοσύνη, σε περιόδους έντονου στρες ή σε άτομα που εργάζονται υπερβολικά.
Ξεκινήστε (αν δεν το κάνετε ήδη) να γυμνάζεστε. Όταν είσαστε σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιο δύσκολο να αρρωστήσετε. Η σωματική άσκηση είναι ένας εύκολος και απλός τρόπος να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας.
Πώς να προστατευτείτε από τους ιούς
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
- Κρατάτε αποστάσεις από όσους έχουν γρίπη
- Ντυθείτε καλά
- Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου μην αμελείτε να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο
Τι να αποφεύγετε
Τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία. Όταν βρισκόμαστε απότομα από ζεστό σε κρύο περιβάλλον αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα.Τις εξαντλητικές δίαιτες, γιατί στερούν από τον οργανισμό μας πολύτιμες βιταμίνες και την ενέργεια που έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό.
Το κάπνισμα που είναι γνωστό ότι μας κάνει πιο ευάλωτους σε οποιαδήποτε μορφή ασθένειας, καθώς μειώνει την αντίσταση του οργανισμού μας.
Την κατάχρηση αντιβιοτικών καθώς με τη συχνή και άσκοπη χρήση αντιβιοτικών ενδέχεται να δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, που είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν. Πριν λάβετε αντιβιοτικό συμβουλεύεστε το γιατρό σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.