Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

15 Ιανουαρίου 2013

Οι 8 μύθοι που μας... αγχώνουν

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι για το άγχος που συχνά μας εμποδίζουν να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Καταρρίψτε τους λοιπόν, αφού μάθετε τι πραγματικά ισχύει και χαλαρώστε.

Στρες και άγχος είναι το ίδιο

Η αλήθεια είναι ότι το άγχος, σε αντίθεση με το στρες, αφορά περισσότερο ένα άμεσο γεγονός και εκδηλώνεται όταν αντιδρούμε σε κάποιον άμεσο κίνδυνο ή όταν αντιμετωπίζουμε πίεση. Το στρες συνδέεται κυρίως με εμπειρίες που αφορούν είτε το παρόν είτε το παρελθόν και προκαλούν ψυχική ένταση.

Καλό είναι να φάω ένα γλυκό για να αντιμετωπίσω το άγχος

Τα γλυκά πράγματι μπορεί σε ορισμένους να δώσουν την αίσθηση ότι προσφέρουν μια παροδική ανακούφιση από το στρες, μακροπρόθεσμα όμως δεν βοηθούν. Μάλιστα, ίσως επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα απλά σάκχαρα που περιέχουν, ανεβάζουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα το αίσθημα ευεξίας που νιώθουμε στην αρχή, να αντικαθίσταται από αίσθημα κόπωσης, όταν στη συνέχεια τα επίπεδά της γλυκόζης πέφτουν πάλι κάτω από το φυσιολογικό.

Είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσουμε

Το στρες μπορεί να εμφανιστεί σε όλους, και μάλιστα μερικές φορές χωρίς κάποια συμπτώματα για να το αντιληφθούμε. Η ύπαρξη όμως συμπτωμάτων μας επιτρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη φαρμάκων, χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος απλώς να «καλύψει» τα συμπτώματα.

Δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε από το άγχος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν είναι χρόνιο μπορεί να βλάψει την υγεία μας και να συμβάλλει στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Το έντονο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εκδηλωθούν σοβαρές ασθένειες και προβλήματα όπως αϋπνίες, αναπνευστικά, δερματικές παθήσεις, κατάθλιψη, καρδιακά νοσήματα κ.α.

Τα παιδιά δεν έχουν στρες

Αντιθέτως. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σχέση με τους ενήλικες. Στα μικρά παιδιά, το άγχος μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως η γέννηση ενός αδελφού, από φόβο ή προβλήματα στο σχολείο. Το στρες εκδηλώνεται με δυσκολίες στη γλωσσική ανάπτυξη, επιθετικότητα, δυσκολίες στη μάθηση και διάφορα σωματικά συμπτώματα. Εάν το παιδί εκδηλώσει παρόμοια συμπτώματα, απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Άγχος μας προκαλούν μόνο τα δυσάρεστα γεγονότα

Ούτε αυτό ισχύει αφού ακόμη και ένα ευχάριστο γεγονός μπορεί να μας αγχώσει, να μας προκαλέσει ανασφάλεια και να μας κάνει να προβληματιστούμε π.χ. για το πόσο θα διαρκέσει. Ένα χαρμόσυνο γεγονός μπορεί να αποτελεί συχνά παράγοντα άγχους όταν έχουμε υψηλές προσδοκίες από αυτό ή φοβόμαστε για τα πιθανά εμπόδια που θα συναντήσουμε στην πραγματοποίηση του.

Δεν υπάρχει τρόπος να το μετρήσω

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, όπως π.χ. μετράμε την πίεση ή τον πυρετό μας. Οι ειδικοί όμως μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών που εκκρίνονται στο σώμα όταν έχουμε στρες.

Προκαλεί έλκος

Αυτό πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Σήμερα γνωρίζουν πως το εν λόγω βακτήριο είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες περιπτώσεις έλκους.


 pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.