Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

6 Ιανουαρίου 2013

6 απίστευτες πληροφορίες για το μυαλό μας

Γνωρίζετε ότι το μυαλό μας μπορεί να κοιμάται, ενώ είμαστε ξύπνιοι; Πότε αρχίζει να γερνάει ο εγκέφαλός μας; Για ποιο λόγο πρέπει να φροντίζουμε την καρδιά μας για να έχουμε μυαλό… ξυράφι; Ανακαλύψτε όλα όσα προέκυψαν από νέες επιστημονικές έρευνες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με αυτές ο εγκέφαλός μας...

 

Έχει το... νου στο internet

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, όταν πρέπει να απαντήσουμε σε δύσκολα ερωτήματα, δεν σκεφτόμαστε τόσο τις απαντήσεις, αλλά την πρόσβαση στο Ίντερνετ.
“ Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας όχι μόνο δεν ξεκουράζεται, αλλά συνεχίζει να εργάζεται, ταξινομώντας τις πληροφορίες και τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ”
Για παράδειγμα τι σκέφτεστε όταν κάποιος σας ρωτήσει «ποιο είναι το πιο μεγάλο θηλαστικό στον πλανήτη;». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για να το ψάξουμε.
Ακόμη οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε που ακριβώς βρήκαμε την πληροφορία στο internet ή που την αποθηκεύσαμε στον υπολογιστή μας, παρά την ίδια την πληροφορία (π.χ. θυμόμαστε ότι την έχουμε αποθηκεύσει στον τάδε φάκελο στην επιφάνεια εργασίας).

Μπορεί να κοιμάται, ενώ είμαστε ξύπνιοι

O εγκέφαλος μας, όταν είναι κουρασμένος, ενδέχεται να κοιμάται τη στιγμή που εμείς είμαστε ξύπνιοι.
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ένα μέρος του μυαλού μας ενδέχεται να ξεκουράζεται και να υπολειτουργεί για να ανακτήσει δυνάμεις και να επανακάμψει αργότερα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, πολλές φορές, όταν είμαστε άυπνοι ή κουρασμένοι, ο εγκέφαλός μας «μισοκοιμάται».
Τι σημαίνει αυτό; Κάποιοι νευρώνες του «κλείνουν τον διακόπτη» και ξεκουράζονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν σε λειτουργία βοηθώντας μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, όμως με κάπως μειωμένη απόδοση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν-Μάντισον σε ποντικούς.

Θέλει να φροντίζετε την καρδιά σας

Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Βοστώνης φροντίζοντας να κρατάμε σε καλή κατάσταση την καρδιά μας, ωφελούμε και τον εγκέφαλό μας, καθώς επιβραδύνουμε τη γήρανση του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι υγιείς άνθρωποι, που όμως οι καρδιές τους ήταν πιο... αργές και αντλούσαν λιγότερο αίμα, είχαν παράλληλα πιο γερασμένους εγκεφάλους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όπως προέκυψε από τη μελέτη λοιπόν αν η καρδιά μας είναι σε φόρμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ισχύει το ίδιο και για το μυαλό μας.

Αρχίζει να γερνάει από τα 27

Κάποιες από τις νοητικές μας ικανότητες, όπως είναι η ταχύτητα αντίληψης, η λογική σκέψη και η δυνατότητα επίλυσης οπτικών προβλημάτων, αρχίζουν να φθίνουν, κατά μέσο όρο, από την ηλικία των 27 ετών, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Αμερικανούς και διήρκησε επτά χρόνια.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neurobiology of Ageing, η ηλικία από την οποία αρχίζει να καταγράφεται αισθητή μείωση στην ταχύτητα αντίληψης, τη λογική σκέψη και τις οπτικές ικανότητες, είναι τα 27 χρόνια.
Άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου ωστόσο, όπως η μνήμη, παραμένουν αναλλοίωτες, κατά μέσο όρο, μέχρι τα 37 χρόνια, ενώ οι ικανότητες που βασίζονται σε συσσωρευμένη γνώση, όπως το εύρος του λεξιλογίου μας, συνεχίζουν να βελτιώνονται μέχρι τα 60 έτη.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες μας να διατηρήσουμε νέο τον εγκέφαλό μας πρέπει να ξεκινούν από νωρίς, και όχι στην τρίτη ηλικία που είναι πια αργά.

Δουλεύει την ώρα που εσείς κοιμάστε

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας όχι μόνο δεν ξεκουράζεται, αλλά συνεχίζει να εργάζεται, ταξινομώντας τις πληροφορίες και τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες με σκοπό να διαφυλάξει στη μνήμη του τα σημαντικά στοιχεία των όσων είδαμε ή ακούσαμε την ημέρα που πέρασε.

Ο γυναικείος εγκέφαλος πιο ευάλωτος στο αλκοόλ

Οι επιπτώσεις του αλκοολισμού είναι δυσμενέστερες στον εγκέφαλο των γυναικών, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που βασίστηκε σε τομογραφίες.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη οι γυναίκες που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για μια πενταετία, κατά μέσο όρο, παρουσίαζαν τις ίδιες εγκεφαλικές βλάβες με άνδρες που ήταν αλκοολικοί για δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.