Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

21 Απριλίου 2013

9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας


9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας
Τον τελευταίο καιρό, τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν «κοινό παρονομαστή» μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25 και 45 ετών. Αυτό είναι λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς, ότι σχεδόν το 90% των καρδιακών προβλημάτων, σχετίζονται με παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως είναι το κάπνισμα, το ποτό, η υπερκατανάλωση τροφής και η έλλειψη άσκησης.
Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι μερικές απλές, καθημερινές συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.


Πόσες ώρες τηλεόραση βλέπετε;
Οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι καταστροφικές για την καρδιά και όχι μόνο. Η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία καραδοκούν μαζί με τα καρδιολογικά προβλήματα για τους λάτρεις της τηλεόρασης. Μία πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 1.54 φορές περισσότερος για όσους παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, σε σχέση με όσους παρακολουθούν ελάχιστα.

Άλλο ένα ποτηράκι
9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας (3)
Αν και η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού είναι επιζήμια. Οι άντρες που πίνουν πέντε ή περισσότερα ποτά, σύμφωνα με μελέτη, είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιολογικό νόσημα. Από την άλλη, οι γυναίκες που συνηθίζουν να πίνουν δύο με τρία ποτά την ημέρα, αυξάνουν τις πιθανότητες για προβλήματα στο συκώτι, διάφορες μορφές καρκίνου, αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Έτοιμο φαγητό
Είναι η λύση της απόλυτης ευκολίας, αλλά και ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να βλάψετε την καρδιά σας. Τα λιπαρά, που περιέχουν τα έτοιμα φαγητά, δημιουργούν «κακή» χοληστερόλη, αυξάνουν τα λιπίδια του αίματος που συμβάλλουν στην σκλήρυνση των αρτηριών και προκαλούν φλεγμονές, που βοηθούν στη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

«Τα νεύρα μου»
9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας (5)
Ο θυμός και το άγχος έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος, διαταράσσουν τα ερεθίσματα της καρδιάς και πιθανώς επιταχύνουν τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, συσσωρεύοντας λίπος στις αρτηρίες. Έρευνα έδειξε ότι άτομα που είχαν αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο και τριπλάσιες καρδιακή προσβολή, σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα θυμού. Οι ορμόνες του στρες, που απελευθερώνονται, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνουν την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Κάπνισμα…ξανά
Το κάπνισμα αυξάνει (ανεξέλεγκτα μάλιστα) τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας την ίδια στιγμή αναπνευστικά προβλήματα όπως είναι η βρογχίτιδα και το άσθμα. Ακόμα και το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα, διπλασιάζει τις πιθανότητες κάποιου να παρουσιάσει καρδιακό επεισόδιο.

Στοματική υγιεινή για άρωμα και υγεία
9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας (2)
Η κακή αναπνοή δεν είναι μόνο δυσάρεστη αλλά και επιβλαβής για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά σας. Τα μικρόβια από τα ούλα κινούνται μέσω των αιμοφόρων αγγείων και αυτό, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί σε στένωση αγγείων και μείωση της ροής του αίματος, κάτι που αναπόφευκτα έχει επίδραση στην καρδιά.

Ροχαλητό…
Εκτός από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, το ροχαλητό είναι ένα δείγμα άπνοιας. Όσοι πάσχουν από άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, επειδή παρουσιάζουν διαταραχές στην αναπνοή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Υπερ- άσκηση
9 «ύποπτοι» που υπονομεύουν καθημερινά την καρδιά σας (1)
Η άσκηση είναι η καλύτερη μέθοδος για να διατηρήσετε τη σωματική σας υγεία, αλλά αν ξεπεράσετε τα όρια, η καρδιά σας θα κουραστεί και θα αντιδράσει. Μία απλή λιποθυμία μπορεί να είναι η πρώτη προειδοποίηση, ότι το έχετε παρακάνει, γι’ αυτό δεν πρέπει να την αγνοήσετε.

Kοιμηθείτε… 8ωρο όμως
Λιγότερες από 5 ώρες ύπνο ή περισσότερες από 9 είναι ικανές να βλάψουν την καρδιά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Σε μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχτεί ότι οι λίγες ώρες αυξάνουν τις πιθανότητες καρδιολογικού προβλήματος μέχρι 45% ενώ στην περίπτωση των περισσότερων ωρών, το ποσοστό αυτό γίνεται 38%.
clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.