Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

27 Μαρτίου 2013

Η διατροφή που κάνει καλό στον εγκέφαλο

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Τα τρόφιμα που συνθέτουν τη διατροφή μας μπορεί να καθορίζουν και το ποσοστό κινδύνου για ανάπτυξη νόσων του νευρικού συστήματος, όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Σε έρευνα που έγινε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης φάνηκε πως διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άνθρωποι που καταναλώνουν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία του εγκεφάλου, εμφανίζουν 40% μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξης της νόσου.
«Η επιλεγμένη διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», δήλωσε η Γιάν Γκου που ηγείτο της μελέτης.
Όπως είπε, «εφόσον δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε το συνολικά το θέμα της διατροφής.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τροφές όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα πρέπει να προτιμώνται άλλες ουσίες, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12.
Στο πλαίσιο της έρευνα μελετήθηκαν επί τέσσερα χρόνια η διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έκανε ελέγχους για νόσο Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.
Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος.
Από την μια έμμεσο επειδή δρα προστατευτικά σε εμφράγματα και εγκεφαλικά και από την άλλη έχει άμεσο όφελος, καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά) προστατεύουν άμεσα τον εγκέφαλο.
Οι υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Neurology.


Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.