Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο email thanasis.zois@gmail.com

26 Μαρτίου 2013

Η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό

Η σοκολάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό
Είναι τα νέα που όσοι λατρεύουν τις σοκολάτες ενθουσιάζονται όταν ακούν: η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή επηρεάζει απ’ ευθείας τα αγγεία του εγκεφάλου.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη δείχνει πως μικρή ποσότητα σοκολάτας ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, δεν υπάρχουν προγενέστερες μελέτες που να δείχνουν ότι επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία καθ’ εαυτά.

Όπως μεταδίδουν τα tanea.gr, η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι μέτρησαν την ταχύτητα ροής του αίματος στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο, την ώρα που ομάδα εθελοντών έτρωγε σοκολάτα, καθώς και όταν δεν έτρωγε.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η σοκολάτα επηρέαζε τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνουν την ροή του αίματος και, έτσι, ωφελούν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

«Η κατανάλωση μιας απλής σοκολάτας σχετίσθηκε με αλλαγές στην δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ουώλτερς, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σοκολάτα ασκεί ευθεία επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, πιθανώς λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.

»Πιστεύουμε ότι η μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχει διαφανεί από προγενέστερες μελέτες, οφείλεται στο ότι η σοκολάτα αλλάζει την συμπεριφορά των αγγείων του εγκεφάλου».

Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφίμων, που έχουν σχετισθεί μεταξύ άλλων και με την προστασία από την στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο δεν πρέπει κάποιος να θεωρήσει τα νέα ευρήματα ως δικαιολογία για να τρώει όσες σοκολάτες θέλει, διότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και λίπη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.